Obavijesti

News

Komentari 12

Spisateljica Sibila Petlevski: Glupost je najopasnije oružje

Spisateljica Sibila Petlevski: Glupost je najopasnije oružje
1

Sibila Petlevski, prozna spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka, izvedbena umjetnica,... upravo je objavila “Stanje sumraka”, treći i završni dio trilogije “Tabu”

VIDEO

Sibila Petlevski, prozna spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka, izvedbena umjetnica,... upravo je objavila “Stanje sumraka”, treći i završni dio trilogije “Tabu”, u kojem pripovijeda o Viktoru Tausku, psihoanalitičaru čiji je život zapravo psihogram 20. stoljeća.

Tausk je bio jedna od eminentnijih ličnosti hrvatske moderne, Freudov intimus, ljubavnik fatalne Lou Salomé..., ali njegova je sudbina i dalje nepoznata. Kako to da ste odlučili pisati o njemu?

Srednjoškolac koji je objavljivao u Kranjčevićevoj sarajevskoj Nadi i poslije kao bečki student skupljao novac kako bi pomogao izlazak glasila Mladih hrvatske Moderne, doktor prava, liječnik i čovjek iz najužeg kruga Freudovih sljedbenika; advokat koji je branio prava izgubljenih slučajeva - od čedomorki u bosanskom ‘vilajetu’ do dezertera pogođenih posttraumatskim sindromom u habsburškim jedinicama u Prvome svjetskome ratu, dramski pisac koji je po berlinskim salonima svirao violinu kako bi se prehranio, nekonvencionalan čovjek koji je zbog ideala žrtvovao financijsku sigurnost i obiteljsku harmoniju, čovjek kojega je ‘otac psihoanalize’ najprije favorizirao a zatim je, potaknut osjećajem ljubomore, za njega izjavio da je ‘opasan za čovječanstvo’ ... sve je to bio Viktor. Iz rečenoga je jasno da je riječ o zanimljivom životu, ali ja nisam biograf. Mene je kao spisateljicu prije svega zainteresirala činjenica zaborava. Zapitala sam se kako je moguće da naša sredina zanemaruje, a nakon izvjesnog vremena i potpuno zaboravlja svoje veličine.

Koliko se Viktor promijenio od prvog do završnog dijela?

Viktor je u prvome romanu ‘jedan od’ junaka u žanru detektivskog romana i romana o odrastanju umjetnika, u drugome je glavni lik fikcionalizirane biografije, a u ‘Stanju sumraka’, pojavljuje se kao jedan od pripovjedača. U novoizašlom romanu svako toliko posuđujem ‘vampirsko’ prvo lice muškoga roda, da bih progovorila o stvarima o kojima Tausk nije mogao svjedočiti, koje je možda mogao s grozom naslutiti, a s kojima se suočavamo mi danas.

Koliko posljednji dio trilogije progovara o problemima modernog društva i možete li nam približiti stvari o kojima u knjizi progovarate?

Moje ‘Stanje sumraka’ se bavi čitavim spektrom tabua - od ‘velikih’ i vječnih tema kao što su pitanje prava na život i prava na smrt, pitanja seksualnih i rodnih prava, pitanja odnosa vjere i dogme, do nekih prešućenih mjesta u povijesti koja su pokrenula ratnu mašineriju (npr. usput se dotičem i teme financijskog ‘ulaganja’ u jihad koju je planski provodila njemačka tajna služba prije početka Prvog svjetskog rata). Cilj mi je pokazati da čitanje novina s početka 20. stoljeća nije samo zabavno nego je i poučno, a ponekad je i zastrašujuće: paralelnim čitanjem ‘starog’ i ‘novog’ tiska, vrlo brzo uočavamo koliko se toga tipski ponavlja. Jedan od motiva koji se u ‘Stanju sumraka’ pojavljuju, a mogli biste ga nazvati problemom modernog društva je, na primjer, plasiranje sintetičkih droga na tržište od kojih su se neke mogle legalno kupiti i kod nas kao ‘soli za kupanje’ ili ‘osvježivači zraka’. Pitanje je savjesti današnjega čovjeka što će uopće nazvati tabuom. Na primjer, je li, prema vašem mišljenju, odnos znanosti i politike tabu?

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)