Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Spletkaroš i razvratnik: On je bio najgori Papa u povijesti...

Na današnji dan 1492. kardinal Rodrigo de Borgia izabran je za Papu. Do pozicije Svetog oca došao je iznudama, ucjenama i trgovinom. Najkontroverzniji Papa u povijesti imao je devetero izvanbračne djece

Foto: IMDB
8 komentara

Zloglasna renesansna obitelj Borgia, poznata po intrigama, okrutnosti i izopačenosti, bila je oličenje političkih makinacija renesansnog doba i seksualne degeneracije ondašnjih papa.  

Foto: IMDB

Jedan od najzloglasnijih Papa u povijesti, kardinal Rodrigo de Borgia, na Petrovu stolicu zasjeo je na današnji dan 1492. i to spletkareći. Bio je častohlepni razvratnik koji se od ničega ne suspreže kako bi postao vrhovni poglavar Katoličke crkve. 

Foto: wikipedia

Izbor Aleksandra VI. održavao se u Rimu na konklavi u kojoj su sudjelovala 23 kardinala  od kojih su 4 bila odsutna.

Izbor pape održan točno u vrijeme kad je Kristofor Kolumbo bio na svojoj slavnoj plovidbi koja će uroditi otkrićem Amerike. Ucjenama, iznudama i trgovinom uspjelo mu je da upravo njega izaberu.

Foto: IMDB

Rodrigo Borgia rođen je 1431. u aristokratskoj i utjecajnoj aragonskoj obitelji. Nakon smrti oca usvojio ga je ujak Alonso de Borgia, kasniji papa Kalist III. i preselio u Italiju, tako da je Rodrigo je uzeo njegovo prezime Borgia. Nakon što mu je ujak postao papa svog je nećaka sa samo 24 godine postavio za kardinala.

Potpuna izopačenost 

Imao je devetero izvanbračne djece. Četvero njih, uključujući kći Lucreziju i sina Cesarea, dobio je s talijanskom pripadnicom nižeg plemstva Vannozzeom Cattanei. Svako njegovo dijete  moralo je bespogovorno slušati svog oca. Sve ih je službeno priznao kad je postao Papa. Njegova su djeca postala su jednako beskrupulozna kao i njihov otac.

Episode 305 KĆI PAPE Razuzdana trovačica ili žrtva ambicija svog zloglasnog oca?

Ambiciozni i častohlepni Aleksandar je od papinstva napravio unosan posao za sebe i svoju brojnu djecu, kojima je dijelio položaje i imanja te ih sve dobro osigurao. Njegov sin Cesare Borgia, političar, kardinal i vojskovođa, bio je sličnog mentalnog sklopa, a kćerka Lukrecija bila je njegova marioneta za kupovinu utjecaja i položaja. Tri put ju je udavao. Prvi put već sa 13 godina.

Neprijatelji Pape umirali su od otrova ili 'iznenadnih' bolesti, a ni javna smaknuća mu nisu bila mrska.

Foto: IMDB

Rimom je kružila izreka: 'Ako ti je život mio, nikada ne idi na ručak kod Borgija'

Orgije nazvane 'Bal kestena'

Reputacija seksualne razvratnosti i razuzdanosti pratila je cijelu obitelj. Papin voditelj ceremonija, službeni tajnik i kroničar  Johann Burchard zabilježio je događaj pod imenom 'Bal kestena' koji je organizirao papin sine Cesare.

Večer druženja organizirana za tadašnju rimsku aristokraciju i bitne osobe u Crkvi, koja je počela kao jedno normalno druženje uz hranu i piće, završila je na potpuno neočekivan način.

Pozvano je 50 prostitutki koje su uzvanike zabavljale plesom, a smišljena je i  igra sakupljanja kestena rasutih među svijećama na podu dvorane. Razodjenute djevojke SU četveronoške sakupljaju plodove i zabava se uskoro pretvorila u raskalašenu orgiju.

Papa se tada dosjetio da bi trebalo organizirati natjecanje. Tko spava tu večer s najviše žena, osvaja posebnu nagradu koju će mu dodijeliti papa osobno.

Otrovali su ga?

Aleksandar VI. je umro 1503. godine, najvjerojatnije otrovan, nakon oproštajne večere priređene u počast sina Cesarea, koji se spremao u novi ratni pohod. Na stolici sv. Petra sjedio je punih 11 godina.

Ipak smatra se da napravio i puno toga dobrog za Rim. Kako je bio veliki ljubitelj umjetnosti u Rim je dovodio najbolje arhitekte i umjetnike tog doba. Rafael, Michelangelo i Pinturicchio radili su za njega.  

Poticao je i razvoj obrazovanja tako da su uz njegovo odobrenje i 'blagoslov' osnovana dva poznata talijanska sveučilišta.

Grgo Jelavić/Pixsell | Autor: Grgo Jelavić/Pixsell Foto: Grgo Jelavić/Pixsell Snimanje serije Borgia u Dubrovniku 2014.

Povjesničar Jacob Burckhardt, jedan od najboljih poznavaoca kulturoloških prilika po talijanskim gradovima za vrijeme renesanse, kazao je kako je zapravo Rodrigo Borgia bi vrlo sličan ostalim vladarima tog vremena. I oni su bili jednako okrutni, beskrupulozni i gledali samo svoje interese, samo je razlika u tome što je Borgia bio papa.

Obitelj Borgia već godinama predstavlja inspiraciju mnogim književnicima i filmašima. Veliki uspjeh zadnjih godina polučila je serija 'The Borgias' koja je stekla veliku popularnost. Glavu obitelji, zloglasnog papa Aleksandra VI. igrao je Jeremy Irons.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message