Obavijesti

News

Komentari 49

Prosvjedovali: Gazda je svoju obitelj spasio, a nas će trovati

Prosvjedovali: Gazda je svoju obitelj spasio, a nas će trovati
13

Preko tisuću Splićana prosvjedovalo je u subotu oko podne na Rivi protiv spaljivanja otpada koje se sprema u dvjema cementarama tvrtke Cemex u Kaštelima i Solinu

VIDEO

Preko tisuću Splićana prosvjedovalo je u subotu oko podne na Rivi protiv spaljivanja otpada koje se sprema u dvjema cementarama tvrtke Cemex u Kaštelima i Solinu , a koristiti će se kao gorivo za postrojenja. Kako je Cemex dobio dozvolu za uvoz otpada iz zemalja EU i spaljivanje u pećima u Kaštel Sućurcu i Solinu, prosvjednici su zgranuti jer će uskoro iz njihovih dimnjaka izlaziti vrlo otrovni plin dioksin i teški metali.

- Možete tu spalionicu nazivati cementarom ili fast foodom, no, to je spalionica smeća jer oni suše i melju komunalno smeće, te od njega prave gorivo. Oni to zovu RDF (Refuse Derived Fuel - gorivo iz otpada ) koji se sastoji od sitnih komadića papira, kartona i plastike. A plastika je prvenstveno PVC (polivinil klorid ), a iz klora kad se spaljuje nužno nastaje dioksin - najotrovniji spoj koji je ljudska ruka ikad napravila nakon plutonija - objasnio je dr. Branimir Beus, ekološki aktivist i jedan od organizatora prosvjeda.

Pokretanje videa...

Mak Jovanović/24sata VIDEO

Koncentracija otrovnog dioksina velika

Tvrdi da dioksin koji će izlaziti iz Cemexovih dimnjaka daleko je većih koncentracija nego što tvrde iz Uprave cementare, te da će za gorivo koristiti uvezeno smeće iz europskih zemalja.

-  Dioksin je užasno otrovan svi ćemo ga koji živimo u ovoj regiji primit u svoje tijelo, a  za pola dioksina koje ga tijelo apsorbira za izbaciti treba vam sedam godina. Puštaju ga van u okoliš, a on o štećuje jetru, endokrilni sustav, izaziva karcinome , a najviše djeluje na djecu i trudnice. Cemex tvrdi da on nestaje, a on sigurno ne nestaje. Nema niti jedna spalionica smeća na ovom svijetu bez dioksina i zato ih ljudi ne žele u svom okolišu. Direktor Cemexa je svoju obitelj preselio u Zagreb, a gdje ćemo mi koji tu živimo – pitao se Beus uz bučnu podršku prosvjednika.

Pokretanje videa...

Mak Jovanović/24sata VIDEO

Tehnologija bezopasna za okoliš

Netom prije prosvjeda, Cemex je sazvao konferenciju za novinare. Tvrde kako u EU ima 300 cementara koje koriste otpad kao zamjensko gorivo, te da je tehnologija koju će oni koristiti bezopasna po okoliš. U nju su u posljednjih 10 godina uložili 900 milijuna kuna. Tvrde da će koristiti 80.000 tona RDF-a iz dvaju hrvatskih pogona, te da spaljivanjem samo pomažu lokalnoj zajednici.

- Neargumentirano nas se napada. Proizvodnja cementa je strogo kontrolirana i i mamo sve dozvole . Emisije dioksina i furana za koje nas se proziva su jako niske,  ispod graničnih vrijednosti. Mi smo odgovorna tvrtka koja brine za okoliš za razliku od lokalnih zajednica koje nisu razvile sustav gospodarenja otpadom. Cemex neće postati spalionica otpada kako nas se napada, već ćemo koristiti zamjenska, pored ostalih goriva. To je standard u EU već 30 godina. Na tisućama istraživanja pokazalo se da nema negativnog utjecaja na okoliš – kazao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa.

Pokretanje videa...

Mak Jovanović/24sata VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.