News

Komentari 9

Split: Nemamo menzu ni dosta učionica, a referade su krcate

Split: Nemamo menzu ni dosta učionica, a referade su krcate

Splitski studenti treću godinu zaredom su dekanima fakulteta odnijeli knjige krcate pohvalama i kritikama. Najviše hvale stručnost profesora na svojim fakultetima

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Splitska udruga Studenti za studente (S4S) već treću godinu zaredom sakupila je prijedloge, kritike, pohvale kolega na rad fakulteta, a knjige žalbi uručila dekanima sveučilišta. Ove godine još je jednostavnije bilo ispuniti upitnik jer je osim tradicionalnog, sve bilo i u online obliku.

Prema njihovim dosadašnjim iskustvima dekani su na temelju primjedbi rješavali probleme, no smatraju da uvijek ima prostora za poboljšanja. Akcija počinje na startu drugog semestra te traje dva ili tri tjedna.

- Svaki fakultet ima svoju knjigu žalbi, no one su više bazirane na brojevnom ocjenjivanju, a naše studentima daju više slobode u artikuliranju problema i nedostataka - kaže Tea.

Novost u ovogodišnjoj akciji je i uvrštavanje Sveučilišne knjižnice i Studentskog centra u sustav studentskog ocjenjivanja. Nakon završetka akcije ispostavilo se da su najnezadovoljniji studenti Filozofskog fakulteta.

- Problem je u tome što je u pitanju studij s mnogo studenata koji nemaju svoju zgradu. Nastava im se održava na četiri lokacije u raznim dijelovima grada, a nerijetko moraju obići sve četiri lokacije u istom danu. Uza sve to nemaju ni svoju menzu u kojoj bi se okrijepili toplim obrokom - kaže Dinko Vranjičić. Sličan problem imaju i studenti Pomorskog fakulteta, koji nastavu prate na tri lokacije, a sve to zbog zgrade tri fakulteta, popularno nazvane Mamutica, čija gradnja nikako da završi. Prema rezultatima iz knjiga žalbi da se zaključiti kako su najzadovoljniji studenti Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje. Članovi udruge kažu kako im nije cilj prozivanje profesora ili bilo koga poimence nego žele dekanima predočiti mane i probleme u sustavu, uz konstruktivne prijedloge za njihovo uklanjanje i ublažavanje.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Najčitaniji članci