Obavijesti

News

Komentari 10

Split postaje centar razmjene znanja, tehnologije, rješenja i politika oko zelene tranzicije

Split postaje centar razmjene znanja, tehnologije, rješenja i politika oko zelene tranzicije
4

U Splitu ćemo okupiti globalne i hrvatske tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelje odluka, znanstvenike i ostale dionike iz sektora održivog razvoja, poručili su organizatori

VIDEO

Početkom lipnja Split će postati centar razmjene znanja, iskustava, novih tehnologija i rješenja, ali i inovativnih politika na temu zelene tranzicije, procesa koji u narednim godinama i desetljećima predstavlja imperativ za gospodarstvo Hrvatske, Europske unije i ostatka svijeta.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 9. i 10. lipnja ove godine održat će se konferencija Green Future, koja će na jednom mjestu okupiti one koji su tehnološki i javnim politikama znatno ispred, kako bi se ubrzali procesi u ovom dijelu Europe.

U novom programskom razdoblju na raspolaganju su znatna bespovratna sredstva kojima Europska unija želi potaknuti održiva ulaganja, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta u Europi te pravednu tranziciju kako bi ostvarila cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. 

Sudionici konferencije imat će priliku poslušati Matiju Žulja, osnivača AGRIVI-ja, startupa za digitalne inovacije u poljoprivredi koji je osigurao preko 50 milijuna kuna investicija i danas pomaže tvrtkama diljem svijeta da proizvode hranjivu, zdravu i održivo proizvedenu hranu digitalizacijom poljoprivredne proizvodnje i lanaca opskrbe poljoprivrednim proizvodima.

Federico Christophoroni, također jedan od govornika, suosnivač je i izvršni direktor Eutopije, platforme s više od 16 tisuća startupa u Europi koji razvijaju rješenja za klimatske promjene. Platforma ujedno pruža podatke, uvide i softverske alate koji pomažu kreatorima politika, investitorima i korporacijama u donošenju informiranih odluka.

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, fizičar s međunarodno priznatom karijerom, dugogodišnji zagovornik popularizacije znanosti i primjene novih tehnologija, sudjelovat će na panelu o javnim politikama zajedno s predstavnicima europskih gradova koji su već sada postigli rezultate koji nas tek očekuju.

O suradnji javnog i privatnog sektora mnogo toga može se naučiti od Stephanie E. Trpkov – poduzetnice, investitorice i dugogodišnje konzultantice u Svjetskoj banci na područjima konkurentnosti i energetike. Specijalizirana je za niskougljičnu tranziciju, digitalnu transformaciju i pametne gradove, a Europska komisija izabrala ju je kao vodeću stručnjakinju za dva od ukupno tri hrvatska grada uključena u inicijativu “100 Intelligent Cities Challenge”.

- U Splitu ćemo okupiti globalne i hrvatske tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelje odluka, znanstvenike i ostale dionike iz sektora održivog razvoja. Cilj nam je osvijestiti i naučiti što sve obuhvaća zelena tranzicija, kako je financirati i kako provoditi učinkovite javne politike koje će dovesti do promjene ponašanja, brže primjene tehnoloških inovacija i ispunjenja zadanog cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Konferencija je usmjerena na tehnologiju, ali nikako nećemo zanemariti ljude – donositelje odluka, poduzetnike lidere i građane. Od nas sve kreće i na nama završava. Želimo otvoriti prostor za nove poslovne suradnje i investicije, predstaviti najbolje primjere javnih politika i promjena u razmišljanju i poslovanju koje nas očekuju, koje su zapravo već tu. – poručili su članovi organizacijskog odbora koji čine tvrtke Green Summit, Profico, digitalna agencija s dugogodišnjim iskustvom u razvoju tehnoloških alata iz područja pametnih gradova, te VAJT, nagrađivana PR agencija za odnose s javnošću.

Od danas možete posjetiti web konferencije na kojem će u narednom razdoblju biti predstavljena agenda konferencije i svi govornici, a započela je i prodaja ulaznica.

Green Future konferenciju podržavaju dvije vodeće hrvatske tech kompanije – cijelo događanje je powered by Rimac Group, challenge partner natjecanja startupa je Infobip, a događanje podržava i Grad Split.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi