Obavijesti

News

Komentari 3

Splitska policija i dalje traga za autorima grafita o Milanoviću i Penavi na kulturnom dobru

Splitska policija i dalje traga za autorima grafita o Milanoviću i Penavi na kulturnom dobru
1

Riječ je o kaznenom djelu oštećenja tuđe stvari koje spada u imovinska nedjela, a u prošloj je godini policija na splitskom području evidentirala 162 takva slučaja

VIDEO

Policija još uvijek traga za počiniteljem ili više njih koji su krajem prošlog tjedna u središtu Splita crnim sprejem pisali uvredljive političke grafite od kojih su neki osvanuli i na pročeljima zgrada koje su zaštićeno kulturno dobro.

Riječ je o kaznenom djelu oštećenja tuđe stvari koje spada u imovinska nedjela, a u prošloj je godini policija na splitskom području evidentirala 162 takva slučaja. U 88 počinitelj je pronađen i kazneno prijavljen. U policiji su za Hinu otkrili i da su u protekle četiri godine također na području Splita imali 528 takvih nedjela, a prijavljeno je 315 osoba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

U Splitu osvanuo grafit: "Milanović, Penava, Most = ubojice Ukrajinaca" 00:52

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić kao značajnije istraživanje izdvojila je ono iz 2019. godine kada su grafiti ispisani u splitskom Vestibulu i Zlatnim vratima u Dioklecijanovoj palač - jednom od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva koji je na UNESCO-v popis svjetske baštine uvršten 1979.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da su tada 27-godišnjak i 35-godišnjak 23. siječnja 2019. godine ispisali grafite čime su oštetili kulturno dobro i počinili neprocjenjivu štetu na kulturnoj baštini te time ostvarili obilježja dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra”.

Osvrćući se na posljednji slučaj pisanja grafita po zgradama u Marmontovoj ulici Lolić je kazala da su policajci na teren izašli odmah nakon zaprimanja dojave.

Kod oštećenja kulturnog dobra progon po službenoj dužnosti

Pojašnjava da se kriminalističko istraživanje u takvim slučajevima provodi kada prijedlog za kazneni progon podnese oštećeni vlasnik, odnosno kada se radi o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti ako je oštećeno kulturno dobro. Ukoliko je potrebno policija izvješćuje nadležno komunalno redarstvo kako bi uklonili grafite, plakate i transparente, dodaje.

Upitana pomažu li u otkrivanju grafitera kamere postavljene u središtu grada odgovara kako policija na zahtjev od vlasnika kamera, a to je grad Split, izuzimaju video zapise kada pretpostavljaju da bi to moglo pomoći prilikom otkrivanja i procesuiranja počinitelja.

Dvojica mladića iz Splita trećega prisiljavali da im prenosi drogu
Dvojica mladića iz Splita trećega prisiljavali da im prenosi drogu

Napominje i da se u nekim slučajevima radi o manjim grafitima poput simbola, slova ili znakovlja, dok su u problematičnijim slučajevima ispisane čitave rečenice. Određeni broj grafita odnosio se i na pisanje uvreda policajcima te osobama iz javnog života, ističe.

Oštećenje tuđe stvari spada u imovinska kaznena djela, a zakon je propisao da će se onaj tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu pokretnu stvar kazniti kaznom zatvora do dvije godine, a onaj tko to učini iz niskih pobuda ili je njime prouzročio znatnu štetu kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje