Obavijesti

News

Komentari 31

Splitske liječnice primale mito od farmaceutske tvrtke, jednoj su čak i opremili kupaonicu

Splitske liječnice primale mito od farmaceutske tvrtke, jednoj su čak i  opremili kupaonicu

Suprug jedne od optuženica kazao je da njegova žena potječe iz radničke obitelji, kršćana i katolika i da je odgojena u tom duhu te kako nije počinila kazneno djelo. Pronađene su tablice s isplatama koje dokazuju suprotno

VIDEO

Dvije splitske liječnice opće medicine Milka Paradžik i Željka Filipović na zagrebačkom Županijskom sudu dobile su nepravomoćnu presudu za kazneno djelo primanja mita. Dobile su po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za Paradžik iznosi 35.400 kuna, a za Filipović 14.400 kuna, prenosi Dalmatinski portal.

U roku od 15 dana od pravomoćnosti presude moraju uplatiti u državni proračun imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom, Paradžik 26.336,37 kuna, a Filipović 22.349,42 kuna. Sud ih je obavezao i da plate troškove kaznenog postupka u iznosu od 15 tisuća kuna svaka. 

Doznali smo što su još našli u KBC-u Rijeka. Sindikalistica: 'Pa koji liječnik ne dobiva poklone?'
Doznali smo što su još našli u KBC-u Rijeka. Sindikalistica: 'Pa koji liječnik ne dobiva poklone?'

U presudi stoji kako su liječnice od 2009. do studenog 2012. u cilju ostvarivanja što većeg prometa lijekova iz ponude trgovačkog društva Farmal pristale uzeti ponuđene nagrade pa je tako Paradžik kao liječnica primarne zdravstvene zaštite primila nagradu u vidu uplate na žiro račun u iznosu od 8.536,37 kuna, bonova vrijednih najmanje 3.800 kuna te plaćenih putovanja i posjete tvornici lijekova u Istanbulu vrijednih 14 tisuća kuna. 

Filipović je, pak, kao liječnica primarne zdravstvene zaštite od Farmala primila nagradu u vidu uplata na žiro račune od ukupno 18.351,48 kuna te plaćenih troškova kupovine sanitarne galanterije u trgovačkom društvu Kragić u iznosu od 3.997,95 kuna. 

Suprug: 'Moja žena je vjernica, nije kriva'

Suprug optužene Željke Filipović svjedočio je pod punom kaznenom odgovornošću kako njegova žena nije kriva i kako nije učinila ono što joj se stavlja na teret. Kazao je i da potječe iz radničke obitelji, kršćana i katolika i da je odgojena u tom duhu. Općenito mu je poznato da su je posjećivali suradnici farmaceutskih kuća, ali ne zna o tome ništa konkretno. No, siguran je da nitko od njih nije mogao ponuditi bilo kakvu nagradu za propisivanje lijekova jer bi taj letio iz ordinacije. 

Naveo je i da mu supruga nikada nije otišla ni na jedan kongres, seminar ili neko slično putovanje, premda joj je i to nuđeno. Što se sanitarne galanterije tiče, nije vidio da je to doneseno u kuću, a kako se brine o svim tehničkim stvarima u stanu, to bi sigurno vidio i primijetio. Godinama poznaje i drugu optuženicu Milku Paradžik za koju također tvrdi da nije počinila nikakvo kazneno djelo.

Medicinska sestra iz Zagreba lažirala potvrde o cijepljenju i za to primala mito, uhitili su je
Medicinska sestra iz Zagreba lažirala potvrde o cijepljenju i za to primala mito, uhitili su je

Daniela Ivanišević radila je kao stručni suradnik u Farmalu i imala je zadatak posjećivanja liječnika i ljekarni na širem splitskom području. Promovirala je lijekove iz ponude Farmala. Tvrdi da ništa nije davala liječnicima. Oni su je poznavali i pisali recepte s Farmalovim lijekovima kada bi ih zamolila bez da im je davala ikakve nagrade za to. Neki su, kaže, inzistirali na bonovima. Paradžik i Filipović nisu tražile, ni dobile bonove, tvrdila je. S bonovima je najčešće častila ljekarne, i to tako da bi im kupila mesne plate ili nešto slično. 

Tražila bonove i putovanje u Istanbul

Milka Paradžik u obrani je navela da nije počinila nikakvo kazneno djelo. Nije ništa više od toga htjela govoriti, a odgovarala je samo na pitanja branitelja. Željka Filipović također je izjavila da nije počinila kazneno djelo. Kada je sklopila ugovor o autorskom djelu s Farmalom, novac je uplaćen na žiro račun te su plaćena sva davanja. S računom tvrtke Kragić nema ništa, ustvrdila je. Što je Farmal radio i dogovarao ona ne zna, ali nikakvu sanitarnu galanteriju nije tražila, niti dobila. 

Doznajemo kako je otkriven skandal u KBC-u Rijeka: Sakrili lijekove za rak od milijun eura
Doznajemo kako je otkriven skandal u KBC-u Rijeka: Sakrili lijekove za rak od milijun eura

Sud obrane nije prihvatio. Pozvali su se i na rezultate posebnih dokaznih radnji, odnosno, snimljenih telefonskih razgovora. Paradžik se u razgovoru s Ivanišević raspitivala o točnom terminu polaska u Istanbul i pitala je ima li za nju kakav bončić ili nešto, na što joj je ona odgovorila da ima i da će joj sve donijeti. To jasno i izričito potvrđuje da je Paradžik ne samo razgovarala sa stručnom suradnicom Farmala oko putovanja u Istanbul, nego je i tražila dodatnu nagradu, zaključio je sud. 

Razotkrile ih tablice s isplatama

U računalu Danijele Ivanišević pronađene su tablice u kojima se vodila evidencija o nagrađivanim liječnicima. Iz tih podataka vidljivo je da je Ivanišević imala upisanu optuženu Filipović kao jednu od nagrađivanih liječnica.

Nađen je i e-mail upućen šefovima Farmala u kojem Ivanišević ukazuje na to da je Filipović u lipnju i srpnju 2011. ispisala 45 tisuća kuna te moli da joj se uplati naznačeni iznos po predračunu. Iz e-maila s predračunom od 28. srpnja 2011. jasno je da se radi o kupovini sanitarne galanterije u društvu Kragić, stoji u presudi. 

Liječnika koji je napao sestru pustili na slobodu, odvjetništvo će se žaliti na odluku suca
Liječnika koji je napao sestru pustili na slobodu, odvjetništvo će se žaliti na odluku suca

Kod odluke o kazni, olakotne okolnosti su bile da su optuženice neosuđivane, danas u dobi od gotovo 70 godina, kao i to da su kaznena djela počinjena prije gotovo deset godina, a optužene nisu u međuvremenu počinile dodatna kaznena djela.

Otegotne okolnosti su bile to što su kaznena djela optuženice počinile kao osobe zrele životne dobi svjesne značenja i posljedica protupravnog postupanja, osobito jer se radi o visokokvalificiranim i akademski obrazovanim ženama. Otegotna je bila i upornost u počinjenju kaznenih djela, kao i sam broj radnji kaznenog djela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...