News

Komentari 1

Splitski gradonačelnik: 'Grad će od Sabora zatražiti da donese zakon za velike gradove'

Splitski gradonačelnik: 'Grad će od Sabora zatražiti da donese zakon za velike gradove'

Tražimo da zakonom bude regulirano da Split ima potpuno jednake ovlasti kao i Grad Zagreb, rekao je Ivica Puljak

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je u petak kako će Grad Split zatražiti od Hrvatskoga sabora da donese zakon po kojem bi se tom gradu, kao i Rijeci i Osijeku, omogućilo da upravlja cijelim svojim teritorijem.

"Grad Split će uputiti prijedlog Hrvatskome saboru za donošenje zakona po kojemu veliki gradovi - Split, Rijeka i Osijek, a možda i ostali gradovi, imaju ingerencije nad cijelim svojim teritorijem da bi njime mogli upravljati i uvesti red gdje god to žele, a da bi spriječili birokratske zavrzlame s viših razina", rekao je Puljak novinarima.

"Tražimo da zakonom bude regulirano da Split ima potpuno jednake ovlasti kao i Grad Zagreb", rekao je Puljak za Hinu, dodajući da će u dopisu koji će Grad uskoro poslati u Sabor biti predloženo i da i Rijeka i Osijek zakonom dobiju takve ovlasti.

O tomu je razgovarao i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem prilikom njegova posjeta Splitu, što je bio njihov prvi službeni sastanak nakon lokalnih izbora u svibnju prošle godine, kad je Puljak izabran za gradonačelnika.

"Na tom sastanku je bio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji se nije složio s time (da se Splitu daju ovlasti na cijelom njegovu teritoriju)", rekao je Puljak.

On je to rekao tijekom šetnje s novinarima u Hrvojevoj ulici na Pazaru, gdje mehanizacija uklanja poslovne kućice, a zatim su otišli na Istočnu obalu, gdje ima, kako je rekao Puljak, nelegalnih kioska koje također treba ukloniti.

Puljak je istaknuo kako je današnja šetnja organizirana da bi se vidjela razlika u dijelu koji je pod ingerencijom Grada Splita, a to je Hrvojeva ulica, gdje se mehanizacijom uklanjaju poslovne kućice radi, kako je rekao, uvođenja reda; i Istočne obale, gdje Grad Split nema potpunu ingerenciju te bez dopuštenja Splitsko-dalmatinske županije ili državne razine ne može riješiti problem nelegalnih kioska.

"Imali smo brojne birokratske zavrzlame koje su sprječavale da riješimo problem nelegalnih kioska i uvedemo red na Istočnoj obali", istaknuo je Puljak, koji je izvijestio novinare kako je u pripremi anketni natječaj za Istočnu obalu kojem će se i građani moći očitovati o tome što žele na toj obali.

"Anketnim listićem mi uvodimo veliku inovaciju jer ćemo u njega uključiti ne samo institucije koje imaju svoje vlasništvo na Istočnoj obali - primjerice Hrvatske željeznice, vlasnika Željezničkog kolodvora, i Hrvatske ceste, vlasnika Autobusnog kolodvora, nego i sve građane i struku da vidimo što oni misle o uređenju Istočne obale", rekao je Puljak.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević rekao je kako im je proteklih sedam mjeseci, otkako je novoizabrana vlast preuzela upravljanje Splitom, "država okretala leđa" u nastojanjima da uvedu red na Istočnoj obali, a županija je, kako se izrazio, "tražila dlaku u jajetu".

Najčitaniji članci