News

Komentari 180

Spomenik domovini: Bandić je otvorio radove kod 'Lisinskog'

Spomenik domovini: Bandić je otvorio radove kod 'Lisinskog'

Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti koje se svi trebamo sjećati - rekao je Bandić na otvaranju te naglasio da će spomenik biti inspiracija “kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski položio kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini. Svečanost je popraćena pjesmama Dražena Žanka "Od stoljeća sedmog" i Vice Vukova 'Tvoja zemlja' u izvedbi Đanija Stipaničeva.

Početku radova prisustvovali su i premijer Andrej Plenković, umirovljeni general Mladen Markač, ministar obrane Damir Krstičević i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Autor spomenika je Nenad Fabijanić čije je rješenje dobilo prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. 

Gradnja spomenika stajat će 34,7 milijuna kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ovo će biti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji. Bit će ovo nova gradska vrata. Spomenik je ovo koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticat će emocije i sjećati na čast ratnika i žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti koje se svi trebamo sjećati - rekao je Bandić na otvaranju te naglasio da će spomenik biti inspiracija “kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije”.

- Bit će ovo mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske. Spomenik domovini biti jedno od sjajnih obilježja grada Zagreba - kazao je Plenković.
 

Najčitaniji članci