Obavijesti

News

Komentari 248

Spomenik domovini smo platili oko 35 milijuna kuna. Dvije ploče su neprecizno postavljene

Spomenik domovini smo platili oko 35 milijuna kuna. Dvije ploče su neprecizno postavljene
3

Spomenik domovini u Zagrebu koštao je 34,7 milijuna kuna. Dvije ploče na gornjem dijelu, koje su trebale biti spojene, neprecizno su postavljene

VIDEO

Spomenik domovini koji treba biti 'velebni spomenik hrvatskog identiteta, kao simbol zahvalnosti svima onima koji su svoje živote ugradili u hrvatsku neovisnost i slobodu' koštao je Zagrepčane 34,7 milijuna kuna. 

Za te novce, spomenik ima fontanu, LightShow, stroj za maglu i pomaknute ploče. Naime, dvije ploče koje čine gornji dio spomenika nisu precizno postavljene pa tako jedna viri iznad druge. Prva je to primijetila Suzana Dobrić iz Straha od slobode, emisije na Radio Studentu, koji i inače istražuje nepravilnosti u Zagrebu.

Spomenik je dizajnirao arhitekt Nenad Fabijanić, a gradile su ga čak dvije tvrtke: Vodotehnika i Tigra.

Vodotehnika je i prije ovoga radila fontane po Zagrebu, one nekoliko stotina metara niže u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Tigra je pak u vlasništvu kuma pokojnog Milana Bandića, Milana Penave. 

Tigra je ista ona tvrtka koja je gradila zlatni WC od 1,5 milijuna kuna, paviljon na Tuškancu od 2 milijuna kuna, ZET-ovu kućicu na okretištu Črnomerec koja je koštala pet tisuća eura po kvadratu. 

Kad uzmemo u obzir koliko je koštao te iskustvo koje firme izvođači imaju u radu na gradskim projektima, ovaj propust je doista neobičan. Spomenik se sastoji od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara-menze i Portala paviljona. Rađen je od dvije vrste kamena, a jedan dio je izgrađen od posebnih staklenih opeka koje su se brusile u češkoj majstorskoj radionici. 

- Ovo će biti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji. Spomenik je ovo koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticat će emocije i sjećati na čast ratnika i žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti koje se svi trebamo sjećati - rekao je svojedobno Milan Bandić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu