Obavijesti

News

Komentari 151

Kolinda nije u sukobu interesa, ne istražuju ni Mamićev tulum

Kolinda nije u sukobu interesa, ne istražuju ni Mamićev tulum
1

Seiter je jedan od optuženih u aferi Karlovačka banka, a teretilo ga se za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom 'Hanžel'

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak o mogućem sukobu interesa predsjednice RH, Kolindu Grabar Kitarović. Riječ je o predmetu koji se odnosi se na predsjedničino pomilovanje Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke koji je osuđen zbog kreditnog pogodovanja tvrtki u vlasništvu Nikole Hanžela koji je bio izdašni donator predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović. 

Seiter je jedan od optuženih u aferi Karlovačka banka, a teretilo ga se za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom 'Hanžel'. Vlasnik obrta Hanžel je Nikola Hanžel, koji je poznat po podatku da je njegova druga tvrtka 'Lana karlovačka tiskara' donirala 197.565 kuna za kampanju HDZ-ova kandidata Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

"Nužno je uvažavati stajalište Ustavnog suda iz ožujka 2011. godine. Sud obrazlaže kako javna dostupnost informacija o pomilovanim osobama ima legitimni cilj. RH je demokratska država i u njoj nije dopušten akt bilo kakve samovolje pa sud ističe kako je nužno da uvid u popis pomilovane osobe bude javno dostupan", kazala je Orešković.

Orešković je kazala kako je uvidom o odlukom o pomilovanju utvrđeno da se Danku Seiteru izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine zamijenila uvjetnom osudom.

"U medijima je objavljen podatak da je predsjednica prije odluke o pomilovanju posjetila tvrtku "Lana karlovačka tiskara" te se fotografirala s njim iz čega zaključujem da je dužnosnica znala da je Hanžel direktor tvrtke koji je najveći pojedinačni donator njezine kampanje. Sporno je da li je predsjednica vodila brigu o podacima koji su joj bili dostupni", kazala je Orešković.

Predsjednica Povjerenstva kazala je kako takva situacija može narušiti povjerenje građana u institucije.

"Može se smatrati kako postoji interesna povezanost između predsjednice i Hanžela s jedne te Hanžela i Seitera s druge strane. Ipak, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa te da je javno objavljen, predlažem da se postupak ne pokrene", kazala je Orešković.

MUP nije dostavio podatke o Mamićevoj proslavi

Na dnevnom redu današnje sjednice Povjerenstva još je jedan predmet protiv Grabar Kitarović. Riječ o organizaciji proslave njezina rođendana u aranžmanu Zdravka Mamića. Državni dužnosnici naime ne smiju primiti dar čija vrijednost premašuje 500 kuna. I u ovom slučaju odlučeno je da se postupak ne pokrene, i to zbog nedostatne dokumentacije.

Grabar Kitarović u medijima je predstavila Mamića kao poznanika kojeg sreće na društvenim događajima. Ukoliko navodna rođendanska proslava jest organizirana, ostavila je otvorenu mogućnost da ju je Mamić organizirao nekoliko dana nakon rođendana predsjednice jer se ona pravdala navodeći da je na sam rođendan bila s obitelji u Bruxellesu.

Povjerenstvo je napravilo uvid u snimku intervjua s Mamićem, u kojem on govori da nije bila riječ o formalnoj proslavi.

Povjerenstvo je od MUP-a tražilo dostavu podataka o tome jesu li u travnju 2015. obavljali posao osiguranja predsjednice na privatnoj lokaciji u Zagrebu. Oni su kazali da nisu u mogućnosti dostaviti te podatke jer su oni tajni s obzirom na to da je riječ o prvoj kategoriji štićene osobe. Povjerenstvo tako nije imalo na temelju čega zaključiti kada je organizirana proslava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...