Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Sportašice koje je zlostavljao Nassar dobit će 500 milijuna $

Nagodbu je objavila odvjetnička tvrtka iz Kalifornije, pravni zastupnik 332 žrtve Nassara koji je djevojčice i žene napadao pod izlikom liječenja. Nagodba ne uključuje nikakve sporazume o šutnji...

Larry Nassar, a former team USA Gymnastics doctor who pleaded guilty in November 2017 to sexual assault charges, stands during his sentencing hearing in Lansing
Foto: BRENDAN MCDERMID
9 komentara

Državno sveučilište u Michiganu pristalo je platiti 500 milijuna dolara odštete gimnastičarkama koje je spolno zlostavljao bivši sportski liječnik Larry Nassar, prenosi u četvrtak BBC.

Nagodbu je objavila odvjetnička tvrtka iz Kalifornije, pravni zastupnik 332 žrtve Nassara koji je djevojčice i žene napadao pod izlikom liječenja.

Nagodba ne uključuje nikakve sporazume o šutnji ili povjerljivosti, stoji u priopćenju odvjetnika i sveučilišta.

Dogovor se također ne tiče tužbi protiv drugih organizacija za koje je radio Nassar.

Njime se ne rješavaju tužbe protiv američkog gimnastičarskog saveza, olimpijskog odbora i vlasnika dvorane u Teksasu gdje su gimnastičarke trenirale, kaže u priopćenju odvjetnička tvrtka Manly, Stewart & Finaldi iz Los Angelesa.

Prema odvjenticima, 425 milijuna dolara dobit će žrtve, a 75 milijuna bit će rezervirano za eventualne nove tužbe protiv Nassara (54) i sveučilišta.

U njihovu priopćenju ne navodi se iznos koji će dobiti svaka žrtva pojedinačno.

Dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije osuđen je u siječnju na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja mladih gimnastičarki, uključujući dobitnice olimpijskih medalja. 

Nassar, koji je u studenome prošle godine priznao krivnju, već služi kaznu od 60 godina u saveznom zatvoru zbog dječje pornografije. 

Osim što je radio za olimpijske timove, Nassar je bio i liječnik ekipe gimnastičarki s državnog sveučilišta Michigan. 

Rachael Denhollander, prva žena koja je javno progovorila o Nassarovu zlostavljanju 2016., kritizirala je sveučilište jer nije primjereno istražilo optužbe.

I žrtve i drugi kritizirali su američki gimnastički savez jer je godinama ignorirao pritužbe i nastojao ih umanjiti kako bi izbjegao negativan publicitet.

Ostavke su u međuvremenu podnijela tri člana upravnog odbora, kao i predsjednik te izvršni direktor saveza. 

Nekoliko velikih tvrtki objavilo je da neće više sponzorirati savez, uključujući najveći američki telekom AT&T.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message