Obavijesti

News

Komentari 153

Spremite se za biralište: Evo što vas sve tamo čeka dok birate lokalne šerife u vrijeme korone

Spremite se za biralište: Evo što vas sve tamo čeka dok birate lokalne šerife u vrijeme korone
8

Ovi lokalni izbori, na kojima birate čelnike 576 lokalnih samouprava, specifični su jer se odvijaju u vrijeme pandemije i nakon razornog potresa na Baniji, pa su i pravila na biralištima nešto drugačija

VIDEO

Lokalni izbori su najveći javni natječaj za posao u zemlji gdje se 38.000 kandidata natječe za vodstvo u 576 jedinica lokalne samouprave koje imaju svoja općinska vijeća, načelnike, gradonačelnike, župane i županijske skupštine.

Svi oni tijekom dvotjedne kampanje pokušavaju vam se svidjeti, reći vam što želite čuti, obećati da će ispuniti vaša očekivanja, a na vama je da procijenite kome mislite da možete vjerovati.

LOKALNI IZBORI 2021.: PRATITE REZULTATE UŽIVO DANAS OD 19H

Plaćate 1340 čelnika lokalnih jedinica 

Važno je podsjetiti građane da su oni u ovoj priči poslodavci koji će kao porezni obveznici plaćati čelnike i zamjenike te ostale službenike i namještenike. Samo za plaće 1340 župana, načelnika, gradonačelnika i njihovih zamjenika godišnje izdvajate 170 milijuna kuna. Uz to naravno podmiruju se plaće svih ostalih zaposlenih u 576 lokalnih samouprava.

Nemojte se zavaravati kada čujete da netko volonterski radi svoj posao jer to ne podrazumijeva da ga i ne plaćate. Obično se radi o tome da recimo načelnici općina plaću zarađuju drugdje, ali uzimaju honorar za svoje volonterske usluge. Neki to naplate i 12.000 kuna neto.

U posljednje četiri godine najviše ste plaćali šibensko-kninskog župana i to više od 34.000 kuna bruto, neto oko 18.800 kuna). Za istarskog župana su građani izdvajali preko 33.000 kuna bruto. Najplaćeniji gradonačelnik u Hrvatskoj bio je osječki gradonačelnik sa 29.900 kuna bruto koji je imao neznatno veća primanja od pokojnog zagrebačkog gradonačelnika.

Građani kao njihovi ‘poslodavci’ mogu procijeniti da li su svojim radom opravdali ova primanja i to danas kada izađu na birališta. Zanimljivo je da se i načelnike debelo plaća jer recimo najdugovječnijeg načelnika u Hrvatskoj, koji je na tom mjestu u općini Seget posljednjih 28 godina, 4845 mještana ga plaćaju više od 24.600 kuna bruto.

DIP objavio tehničke upute za izborni dan: Maske obvezne i na otvorenom ako nema razmaka
DIP objavio tehničke upute za izborni dan: Maske obvezne i na otvorenom ako nema razmaka

Jesu li zaradili svoje plaće? 

Sličnu plaću imali su i načelnici Fažane i općine Okrug. Uzmimo za primjer mjesto koje se u javnosti spominjalo samo kada su ondje namjeravali skladištiti nuklearni otpad - Dvor na Uni - prema zastarjelim podacima iz 2015. (to su zadnji službeni podaci DZS-a) ondje živi 4200 ljudi.

Teško da ih ima i upola toliko danas. Načelnika ondje plaćaju više od 15.200 kuna bruto, a isti u imovinskoj kartici nema ništa osim starog automobila i ušteđevine veće do 60.000 eura. U tom djelu Hrvatske vrijeme je stalo prije 30 godina o čemu svjedoče oronule kuće s rupama od metaka. 


Posljednjih dva tjedna, koliko je službeno trajala kampanja iako je politička borba za glasove građana počela prije mjesec dana, većina kandidata najmanje se bavila lokalnim problemima koje namjeravaju rješavati. Svatko je na svoj način htio na svoju stranu dobiti dio naklonosti 3,6 milijuna birača.

Koga sve zaokružujete i koja pravila vrijede na biralištima?

Upravo po tome bi građani trebali ocijeniti kome žele prepustiti moć upravljanja u njihovim općinama, gradovima i županijama. Na listama za županijske skupštine, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status županije, nalazi se 7104 kandidata, a na listama za gradska i općinska vijeća 28.867 kandidata.

Samo u Zagrebu ima 218 mjesnih odbora. Na sastancima koje održavaju jednom mjesečno trebali bi razgovarati o svemu što je potrebno u naselju, organizirati razne događaje i brinuti o čistoći kvarta. Broj članova odbora ovisi o broju stanovnika no ima ih od 5 do 11 i dobivaju naknadu od oko 700 kuna. Ako se i ne pojavljuju na sastancima dobivaju pola spomenute naknade.

Svoje prijedloge članovi odbora predaju Vijeću gradskih četvrti koje donosi daljnje odluke. U njima sjedi od 11 do 19 članova. Vijećnici dobivaju 1.162 kune bruto, potpredsjednici 1.937 kuna, a predsjednici 3.875 kuna. Prema gradskim podacima građani za to godišnje izdvajaju više od 40 milijuna kuna.

U teoriji bi oni trebali biti izvor saznanja o problemima u naseljima i ideja kako ih riješiti, no u praksi njihova je funkcija neznatna. Građani ujedno biraju između 225 kandidata za župane i njihove zamjenike. Na izborima članova predstavničkih tijela glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasa.

Na izborima općinskog načelnika, gradonačelnika i župana glasački listić popunjava se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasa. Glasanjem, tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata ujedno se glasa i za njegova zamjenika kada se uz kandidata bira i njegov zamjenik te nema mogućnosti odvojenog glasanja za zamjenike kandidata.

Iako su se svi nadali da će jedino lanjski parlamentarni izbori proći u pandemijskom tonu, i ove lokalne smo dočekali u istoj atmosferi. Zbog toga su i dalje na snazi mjere kakve su vrijedile za parlamentarne izbore. Naime, u zatvorenim prostorima nošenje maski je obavezno i za birače i za članove biračkih odbora, kao i za promatrače i medije.

Isto vrijedi i na otvorenom ako nije moguće držati razmak veći od dva metra. Zaboravite li ponijeti masku na biralište, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora treba vam je dati kako biste obavili svoju građansku dužnost. Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu i, ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju respiratorne ili neke druge simptome koji su karakteristični za COVID-19, da se jave liječniku.

Oni koji zbog koronavirusa neće moći na birališta, k njima mogu doći članovi biračkog odbora i u tom slučaju svoju glasačku dužnost obavljaju ispred ulaznih vrata u stan. Svim građanima preporučuje se da ponesu svoje kemijske olovke kako bi što više smanjili mogućnost prijenosa zaraze. U Banovini koja se i dalje oporavlja od katastrofalnog potresa, gdje nije moguće organizirati birališta u zgradama, građane će dočekati birački šatori. Jučer su u te svrhe podigli 25 šatora.

Prve nepotpune izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo će objaviti u 21 sat te svakih 15 minuta nakon toga će se osvježavati podaci. Od petka u ponoć na snazi je izborna šutnja koja traje do danas 19 sati, a oni koji ju krše mogli bi biti kažnjeni novčanim kaznama od 3.000 kuna do pola milijuna kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"