Obavijesti

News

Komentari 40

Spremni za nevrijeme: Plovila Lučke kapetanije u pripravnosti

Spremni za nevrijeme: Plovila Lučke kapetanije u pripravnosti
1

Za vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu. Ponegdje će temperature biti niže i za 10 stupnjeva pa će nam trebati dugi rukavi

VIDEO

Državni hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.

- Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30% više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba - poručili su iz Ministarstva mora te pozvali sve da 

- Prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna.

- Osiguraju vezove svojih plovila u lukama.

- Sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova.

Dramatična promjena vremena: 'Opasno je za ljude i životinje'
Dramatična promjena vremena: 'Opasno je za ljude i životinje'

- Imaju na plovilima svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka.

- Provjere ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu.

- Koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima – NIS,  a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Putem NIS aplikacije može se, između ostaloga, pratiti vremenska prognoza te, u slučaju nesreće na moru uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru, s podatkom o lokaciji na kojoj se nalaze.

- Uz to, ponavljamo kako se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195.

- Dodajemo i kako će se, zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Podsjećamo kako se djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine - poručili su. 

Pripremite jakne i majice dugih rukava

Krivac za ovu promjenu vremena je hladna fronta koja nam se približava, a u sklopu koje će stiči vlažan, nestabilan i hladniji zrak. Vikend će obilježiti oblaci, kiša, pljuskovi, obilnija oborina, jak vjetar te osjetni pad temperature.

U subotu ujutro uz postupan porast naoblake već će u noći na sjevernom Jadranu biti kiše ili grmljavinskih pljuskova, ponegdje i obilnijih. Prema sredini dana u subotu će ih biti i u gorju te središnjim predjelima. Na jugu i istoku će još uvijek biti sunčano. Na kopnu će puhati sjeverni vjetar, a na moru jugo. Temperatura će još uvijek biti bez promjene.

Budite oprezni: Nagla promjena vremena donosi više infarkta
Budite oprezni: Nagla promjena vremena donosi više infarkta

U nastavku dana u subotu u središnjoj Hrvatskoj sve češće će padati pljuskovi i kiša, ponegdje i obilnija. Puhat će umjeren, na udare i jak sjeverni vjetar, a temperatura ponegdje i 5 do 6 stupnjeva niža.

U sljedeća tri dana na kopnu, još će u nedjelju biti oblačno s kišom ili pljuskovima te obilnijim oborinama - osobito u noći sa subote na nedjelju. Glavna značajka vremena će biti i osjetni pad temperature, ponegdje i za 10 stupnjeva pa će nam trebati i dugi rukavi, ali samo na kratko jer nas već u ponedjeljak očekuje sunčanije vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca