News

Komentari 22

Sputnik u Splitu na remontu: Rus Deripaska na brodu čuva helikopter i igračke za more

Sputnik u Splitu na remontu: Rus Deripaska na brodu čuva helikopter i igračke za more

Sputnik je prateći brod megajahte "Queen K". Njena vrijednost procijenjena je na 60 milijuna eura. Ne njemu Oleg Deripaska vozi svoj helikopter i opremu za zabavu na moru

U splitskom Brodosplitu već je neko vrijeme na remontu brod "Sputnik", u vlasništvu ruskog bogataša Olega Deripaske.

Sputnik je prateći brod njegove megajahte "Queen K". Njena vrijednost procijenjena je na 60 milijuna eura, a Sputnik još služi kao pratnja i kao spremnik goriva. Na njemu su još i helikopter i oprema za zabavu na moru.

Iz Brodosplita nam nisu mogli reći što se točno renovira na Sputniku jer su detalji ugovora poslovna tajna, a remont može uključivati  preuređenje interijera broda do kompleksne obnove najvažnijih dijelova plovila.

Oleg Deripaska poznat je kao ruski industrijalac, a nazivaju ga i 'kraljem aluminija', osobni je prijatelj Vladimira Putina i jedan od najbogatijih Rusa, a sa svojom jahtom znao je često ploviti po Jadranu. Tako je 2012. godine ljetovao na Mljetu, a uz "Queen K" i tada je bio privezan "Sputnik" kao pratnja.

Oleg Vladimirovich Deripaska who is the Russian Chief executive officer of Basic Element company

Samu megajahtu Queen K zovu još i "ploveći dvorac". Duga je nešto manje od 73, a široka 13,5 metara. Maksimalna brzina joj je 18 čvorova, a u rezervoare može ukrcati 250 tona nafte i preploviti pet tisuća milja.

jahta QUEEN K

Unutrašnjost joj je također impresivna, a u devet kabina može se smjestiti 18 osoba o kojima brine 21 član posade. Posljednji put je u našem akvatoriju viđena u Dubrovniku 2018. godine.

Najčitaniji članci