Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sramota u Osijeku: " Ne dižite mi auto, stvarno sam invalid!"

Ivan Zaračko (52) iz Orahovice nema nogu, a kaznili su ga jer je 'krivo' parkirao u Osijeku. Djelatnici 'pauka' nisu htjeli niti pogledati njegovu invalidsku iskaznicu

Čitatelj 24sata
Foto: Čitatelj 24sata
489 komentara

Desetak ljudi stajalo je na parkiralištu trgovačkog centra Portanova u Osijeku i u nevjerici gledalo kako pauk kani odvesti propisno parkirani auto s oznakom invalida.

Uz auto stajao je na štakama Ivan Zaračko (52) iz Orahovice, koji je u ratu ostao bez noge u teškom ranjavanju. Uvjeravao je policajce i radnike pauka da je auto njegov i da mu ga nemaju pravo odvesti jer je propisno parkiran. 

Policajci su me obmanjivali. Platio sam ukupno 950 kuna kazne; Ivan o postupku policajaca

- Supruga, kći, unuk i ja došli smo u Osijek. Bio sam sretan što ondje možemo neometano parkirati jer ima puno mjesta za invalide, a ja sam 100-postotni invalid Domovinskog rata. Hodam na štakama ili se krećem u kolicima, a supruga je evidentirana kao moj službeni vozač. Peugeot 407 kojim smo došli glasi na mene. Oni su otišli u centar u kupnju, a ja sam ih čekao na klupi. Vidio sam da se netko mota oko mog auta, slika. Odjednom je došao pauk. Stavljali su lance na kotače. Pitao sam ih što rade, a oni su rekli da taj auto nema pravo biti na invalidskom mjestu. Pokazao sam im da je auto moj, iskaznicu invalida i pravovaljanu naljepnicu na autu koju u Stanici za tehnički pregled dobiju invalidi kojima je invalidnost donjih ekstremiteta veća od 80 posto, ali se nisu obazirali - kazuje Ivan. Pozvao je policiju.

Može se pismeno žaliti pa ćemo razmotriti zahtjev; Slavko Petrović, voditelj pauk službe Osijek

- Došli su i mojoj supruzi dali kaznu od 700 kuna s upozorenjem. Rekli su da nismo vidljivo istaknuli drugu invalidsku iskaznicu, oznaku pristupačnosti, a ona je bila na sjedalu jer ju je otpuhao vjetar kad smo otvorili vrata. Nisu htjeli ni pogledati iskaznice. Napisali su kazne i otišli - ogorčen je Ivan. Odmah je pisao pritužbu policiji i pauku.

- Uvjeravali su me da nalijepljena invalidska oznaka ne vrijedi bez oznake pristupačnosti za parkiranje, što nije točno. Samo su trebali provjeriti broj na toj naljepnici i sve bi im bilo jasno - kaže Zaračko. Tragikomično mu je što mora dokazivati da je teški invalid.

U osječkom pauku kažu kako oznaka pristupačnosti mora biti vidljiva jer naljepnica za invalide ima za više kategorija, a oznaku pristupačnosti za parkiranje mogu dobiti samo najteži invalidi.

- Djelatnici nisu reagirali kad su vidjeli da je gospodin doista invalid jer nisu ovlašteni sami odlučivati. Gospodin se može pismeno žaliti i razmotrit ćemo njegov zahtjev - kazao je voditelj pauk službe Slavko Petrović. 

Iako automobil nisu odvezli, radnici su naplatili 250 kuna troškova izlaska na teren.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message