Obavijesti

News

Komentari 796

Napokon stigao kući: Purdu u suzama dočekala cijela obitelj

Napokon stigao kući: Purdu u suzama dočekala cijela obitelj
27

Tihomir Purda u četvrtak navečer vratio se kući. Nikoga ne krivi za svoju situaciju, ali kaže da mu nisu rekli za tjeralicu. Jedva čeka odmor i pecanje s djecom

VIDEO

Posljednja informacija
19.55
- Tihomir Purda u pratnji tri policijska vozila stigao je pred svoj stan u Vukovaru. Prvi mu je vrišteći u zagrljaj dotrčao najstariji sin Ivan. Obojica nisu mogli sakriti suze. Nakon što su se izljubili, Tihomir se nekoliko puta nervozno okrenuo oko sebe, pitajući: "Gdje mi je supruga, Gdje mi je supruga". Kad su mu javili da ga Slobodanka čeka na drugom ulazu, krenuo joj je u susret. Nekoliko sekundi kasnije, haustorom zgrade prolomio se urlik oduševljenja Slobodanke Purde. Prvi put u posljednja dva mjeseca, hrabra žena u šestom mjesecu trudnoće, prepustila se emocijama i nekontrolirano vrištala od sreće. Nakon što su se pozdravili, u naručje je uzeo najmlađu kćer Martinu i konačno malo opuštenije počeo razgovarati s brojnim prijateljima i rodbinom koji su ga dočekali. Prema vlastitom priznanju, vijest o oslobađanju od kaznenog progona saznao je gledajući vijesti na televiziji u podne.
- Premda sam se sa suprugom čuo, niti dva sata ranije, uistinu tada ništa nisam znao. Očekivao sam oslobađanje, ali mi nitko ništa nije rekao. Sada mi je jedino stalo dobro se odmoriti i nakon toga sa svojim sinovima se zaputiti na pecanje - rekao je Tihomir Purda. Za svoju sudbinu nikoga nije okrivljavao. Štoviše, rekao je, da je "to tako moralo biti". 
- Ovo uhićenje bi mi se kad tad dogodilo s obzirom da sam bio na toj famoznoj listi o čijem postojanju me, vjerujte, nitko nije obavijestio. Nikoga ne krivim i svima se zahvaljujem, posebno Vladi RH - rekao je Purda. Osvrnuo se i na mogućnost odštete zbog svega što je pretrpio.
- Ne treba mi nikakva odšteta. Meni je moja obitelj jedino i najveće bogatstvo - završio je Purda. Supruga Slobodanka još jednom je ponovila da nije vjerovala u njegovo oslobađanje sve dok ga ne vidi da kroči nogom na hrvatsko tlo. Premda je najavljivala tijekom dana kuhati mu fina jela kojih se zaželio u pritvoru, od uzbuđenja nije stigla ništa napraviti. 
- Ništa mu nisam spremila i prvo što ćemo napraviti je da mu sad naručim ćevape - rekla je Slobodanka, a brojni okupljeni su njezine riječi i njihov zajednički odlazak u stan popratili pljeskom oduševljenja i klicanjem 'Purda, Purda'. Najstariji sin Ivan, ne mogavši kontrolirati sreću, skakao je u gusti snijeg. 

19.35 Tihomir Purda, iako nije planirao, izašao je iz policijskog vozila kojim ga voze u Vukovar i pozdravio svoje prijatelje suborce. Fotografirajući se ispred zastave s natpisom "Vukovar" Purda je zahvalio Vladi RH na svemu što su za njega učinili, na zrakoplovu kojeg su po njega uputili u Sarajevo. Također se zahvalio našem Veleposlanstvu u BiH, svojem odvjetniku Josipu Muselimoviću. 

- Vjerovao sam u svoju nevinost, a znao sam još iz dana opsade Vukovara da sam hrabar te da ću sve moći izdržati. Sada želim samo što prjie doći svojoj obitelji, sve ih izljubiti i malo se odmoriti. Ne mogu vam više ništa reći, toliko sam uzbuđen. Hvala vam, svima - rekao je Purda. 

19:27 - Avion Vlade s Tihomirom Purdom sletio je u 19.27 sati u osječku zračnu luku.

19:20 - Zračna luka Klisa postaje pretijesna zbog sve većeg broja vukovarskih branitelja koji pristižu dočekati Tihomira Purdu. Stigao je i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, naglašavajući da je njegova profesionalna, ali i ljudska obaveza dočekati Tihomira Purdu. zbog svega što je propatio u posljednja dva mjeseca, u ime svih znanih i neznanih hrvatskih branitelja. Među ljudima koji ga dočekuju je i Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Hvidre.

19:10 -  U zračnu luku Klisa počeli su pristizati vukovarski branitelji. Prvu skupinu predvodi Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske organizacije zatočenika srpskih koncentracijskih logora. Dolaskom u zgradu zračne luke, odmah su raširili dvije ogromne zastave, hrvatsku s istaknutim natpisom 'Vukovar' u crvenom polju i zastavu grada Vukovara.

18:20 - Prema posljednjim informacijama avion s Purdom trebao bi u osječku zračnu luku Klisa sletjeti u 19.45 sati. Vukovarski branitelji i Tihomirovi suborci s Trpinjske ceste užurbano se organiziraju, dočekati svojeg prijatelja. 

18:12 - Slobodanka Purda premda očekuje još nije zaprimila telefonski poziv svojeg supruga. Prvi put u dva mjeseca koliko je suprug bio u pritvoru pokušala se i našaliti, rekavši, da "Tihomira više neće samoga pustiti niti u trgovinu". 

18:05 - Purda je iz zatvora izašao u pratnji odvjetnika Muselimovića i predstavnika našeg Veleposlanstva u BiH. Uzbuđeni Purda kratko je izjavio da je "sretan jer ide svojoj ženi i djeci". Dodao je da nije znao kakva će odluka biti, ali da se dogodilo ono najbolje. Kaže da mu je ovo najsretniji dan u životu i drugi rođendan. Kroz glavu su mu prolazile svakakve misli, pa i da će biti izručen. 

- Vjerovao sam u Vladu i znao da svi poduzimaju sve kako bi me oslobodili. Zahvaljujem se svima - rekao je Purda u izjavi za Večernji list. Dodao je da će odmarati i uživati u svakom trenutku s obitelji. Hrvatsku više ne planira napuštati. Kaže da su prema njemu svi bili korektni, te da je u zatvoru mogao pratiti sve što se događa, a posebno je dirnut brigom branitelja.

Odvjetnik Josip Muselimović je izjavio da se pokazalo da je bio u pravu kad je govorio da nema dokaza i da je čovjek nepotrebno proveo toliko vrijeme u zatvoru i da će naknadno razmotriti tužbu za naknadu štete

17:55 - Tihomira Purdu u 17.50 sati pustili su iz zeničkog pritvora. Prema riječima Danijela Rehaka iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vlada je po Purdu poslala avion u sarajevsku zračnu luku i to navodno po nalogu premijerke. U osječkoj zračnoj luci potvrdili su najavljeni dolazak Vladina aviona nakon 19 sati. 

Odluka o odustajanju od kaznenog progona protiv Tihomira Purde stigla je i u Sud Bi te će tijekom dana biti pušten na slobodu, potvrdili su sa Suda BiH za Večernji list. Purdin odvjetnik Josip Muselimović potvrdio nam je kako će Purdu iz pritvora u Zenici pustiti u 17 sati. 

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine obavijestilo je u četvrtak u podne javnost da zbog nedostatka dokaza odustaje od krivičnog gonjenja Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona. 

- Nemamo dokaze da su počinili ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika u Vukovaru. U postupku smo saslušali 44 svjedoka, od kojih 13 u Srbiji i 31 u Hrvatskoj. Tužiteljstvo je o svojoj odluci obavijestilo istražnog suca Višeg suda u Beogradu, a oni će o ovoj odluci obavijestiti Ministarstvo pravde, koje će, pak, o svemu informirati bosanskohercegovačko Ministarstvo - kažu u srpskom tužiteljstvu naglašavajući da nitko od ispitanih nije vidio nikoga od osumnjičenih da su počinili bilo kakav zločin. Štoviše, postoji jedino pisana Purdina izjava iz vremena dok je bio vojni zarobljenik, a koju je kasnije negirao.

Bruno Vekarić, zamjenik tužitelja za ratne zločine, za 24sata je potvrdio da je slučaj Purda bio "predmet iz vojnog pravosuđa te da je istraga bila vrlo loše napravljena".

- Štoviše, Tihomira Purdu uopće nije ni ispitao vojni tužitelj - kaže Vekarić. 

Pavišić: Treba podići optužnice protiv onih koji su sudjelovali u mučenjima

Pravni stručnjak Berislav Pavišić rekao je u Dnevniku3 HTV-a rekao je da Purda ima mogućnost tražiti odšetu za neosnovano lišavanje slobode, te je dodao da DORH treba podići optužnice protiv svih za koje se sumnja da su sudjelovali u mučenjima i premlaćivanjima hrvatskih državljana u logorima. Dodao je i da se treba riješiti status svih onih koje se nalaze na potjernicama.

Kajin prvi zastupnike izvijestio o Purdi

Zastupnike u Saboru prvi je u odustajanju od progona Tihomira Purde izvijestio Damir Kajin. Rekao je da je do veliki dan za srpsko pravosuđe i dodao da su predsjednik, Vlada i prosvjednici bili u pravu da dokaz pribavljen torturom ne može biti dokaz. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks kratko je samo rekao 'O, Bože!'

Supruga: Vjerovat ću kad ga vidim

Slobodanka Purda, Tihomirova supruga, nije mogla vjerovati u informaciju koju smo joj prenijeli. Jer, niti sat vremena ranije čula se s Tihomirom i ničim nije mogla ni naslutiti da će se ovako brzo rasplesti situacija.

- Vjerovat ću tek kad ga vidim - kaže Slobodanka i dodaje kako će mu kada se vrati kuhati njegova najdraža jela.

Procedura je takva da tužiteljstvo Srbije mora obavijestiti posredstvom ministarstva pravosuđa Srbije odnosno ministarstva pravosuđa BIH sud u BIH o eventualnom odustajanju od kaznenog progona. Nakon što sud u BIH dobije obavijest može odlučiti o prekidu ekstradicijskog postupka odnosno oslobađanju Purde iz pritvora. 

Janjić: Danas sam rođen treći put

Petar Janjić Tromblon je rekao kako će vjerovati tek kada vidi rješenje.

- Od prvog dana sam govorio da nema govora ni o čemu, a kamoli o ratnom zločinu. Izgleda i da su se i Srbi sada uvjerili da sam cijelo vrijeme govorio istinu - kaže Janjić. Dodao je i kako se sada treći put rodio. 

- Ovo mi je najsretniji dan u životu nakon izlaska iz logora - kaže Janjić. Naglasio je i kako će se oni, bivši suborci, na graničnom prijelazu dočekati Purdu kad se bude vraćao. 

- Naravno da ćemo mi, nejgovi suborci s Trpinjske ceste, otići po njega i dovesti ga u Vukovar, nema ni govora o tome da Tihomira netko drugi vozi. A ne možete ni zamisliti kako će to biti velika fešta koja će početi već na graničnom prijelazu, gdje će ga dočekati tamburaški sastav i nekoliko stotina automobila s golemim hrvatskim barjacima - priča Tromblon.

Dedaković: Purdu su oslobodile institucije, a ne prosvjedi

Mile Dedaković Jastreb je rekao kako je zadovoljan što je slučaj Purda kvalitetno riješen. Dodao je kako ponekad moramo vjerovati i institucijama države. Kaže da je to tzv. tiha diplomacija koja je odradila svoj posao. Vjeruje i kako prosvjednici za Purdu nisu učinili ništa, piše Tportal

Purdu uhitili 5. siječnja

Tihomira Purdu, hrvatskog branitelja i logoraša su, podsjetimo, uhitili 5. siječnja kada je htio ući u BIH. Od tada je u pritvoru u Zenici. Uhitili su ga na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Srbija. Purda tvrdi kako nije znao da je za njim raspisana međunarodna tjeralica.  MUP je najprije objašnjavao kako nije ni bio dužan Purdu o tome obavijestiti, a kasnije su rekli kako je Purda znao za tjeralicu.  

Nakon Purdina uhićenja sastali su se ministri pravosuđa Srbije i Hrvatske, a njegovo uhićenje je izazvalo burne reakcije branitelja kao i prosvjede. Purdu se sumnjičilo za ratni zločin. Sumnje su se temeljile na njegovoj izjavi koju je potpisao u logoru. Purda je pred istražiteljima svjedočio kako su ga mučili i iznudili izjavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 796
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.