News

Komentari 50

Srbija pustila osuđenog ratnog zločinca na slobodu: Hrvatska nije na vrijeme tražila izručenje

Srbija pustila osuđenog ratnog zločinca na slobodu: Hrvatska nije na vrijeme tražila izručenje

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave komentirali su kako nisu bili obaviješteni u primjerenom roku i na uobičajen način - putem Interpola, o tome da je Dragan Ćirić uhićen

Dragan Ćirić koji je 2009. u Vukovaru osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina u Mikluševcima uhićen je prošlog mjeseca u Beogradu. No, nakon samo 18 dana pušten je na slobodu jer je Hrvatska zakasnila poslati zahtjev za izručenje, javlja RTL

U Mikluševcima ga se dobro sjećaju. 

- Kad sam bio s Novosadskim korpusom pregovarao, tada mi je njegov otac turao bombu u usta i izbio mi dva zuba - rekao je branitelj Đuro Biki. 

- Četvorica su pucala u leđa između Čakovaca i Tompojevaca, poslije su ga izvadili sutradan, objesili ga na kesten ispred mjesne zajednice u Čakovcima. Što sam točno znao, išao sam, slikao taj kesten, baš tu granu koja je odsječena, nažalost pobacali su ih u bunar - ispričao je za RTL. 

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave komentirali su kako nisu bili obaviješteni u primjerenom roku i na uobičajen način - putem Interpola, o tome da je Ćirić uhićen. To je, tvrde, rezultiralo "nemogućnošću pravovremenom podnošenja zahtjeva za izručenje". 

- S obzirom na to da se, prema saznanjima ovoga Ministarstva, tražena osoba i dalje nalazi na teritoriju Republike Srbije, u tijeku je kompletiranje dokumentacije, kako bi se podnijela molba za izručenje u skladu s važećim međunarodnim ugovorima - poručili su. 

Iz Ministarstva su poručili kako će nastaviti komunicirati sa Srbijom kako bi Ćirić bio izručen. No, za to bi moglo biti prekasno jer, kako doznaje RTL, Ćirić je zatražio i srpsko državljanstvo. 

- Osobe koju budu privedene za pitanje ratnog zločina, budu puštene da se brane sa slobode i nakon dva dana završe preko - u Srbiji, preko Dunava, uzmu srpsko državljanstvo i tu prestaje svaka priča jer znamo da Srbija ne izručuje svoje državljane za ratne zločine u RH - kaže predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara Franjo Šolić.

Jer samo tako, smatra, ratni zločini napokon će se raščistiti. Ovako i dalje pada samo ljaga na hrvatsko pravosuđe. 

Najčitaniji članci