Obavijesti

News

Komentari 117

Srbija: Ustavni sud namjerava poništiti presudu za Ovčaru

Srpski mediji navode da je bilo pokušaja u Ustavnom sudu Srbije da se proglasi neustavnom drugostupanjska presuda za ratni zločin nad civilima u Ovčari

VIDEO

Ustavni sud Srbije namjerava poništiti presudu za zločine počinjene na Ovčari gdje je ubijeno najmanje 200 hrvatskih civila, doznaje beogradski Blic.

Izvor Blica tvrdi kako su zadnjih nekoliko mjeseci bila četiri pokušaja u Ustavnom sudu Srbije da se proglasi neustavnom drugostupanjska presuda za ovaj zločin i svaki put je nedostajao glas nekog od sudaca, ali, tvrdi ovaj izvor, "započelo je žestoko lobiranje i u tome se posebno ističe sudac postavljen na prijedlog Demokratske stranke Srbije" koju vodi srpski nacionalist i zagovornik okretanja prema Rusiji, a ne Europskoj uniji, Vojislav Koštunica.

Ustavni sud pokušava oboriti presudu i proglasiti je neustavnom tako što će ukazati na navodno bitnu povredu prava zbog koje nije bilo pravično suđenje, doznaje Blic. Scenarij je okriviti suca Sinišu Važić koji je tijekom postupka dodijelilo status svjedoka suradnika jednom od sudionika pa je zbog toga trebao biti izuzet u Prizivnom vijeću kada je odlučivano o presudi.

Sudac Ustavnog suda koji je zamolio za anonimnost izjavio je Blicu da ukoliko suci Ustavnog suda budu htjeli, mogu pronaći razlog, " ali i ostati nijemi na činjenicu da je Sud u Strasbourgu razgraničio u svojoj sudskoj praksi subjektivnu i objektivnu nepristranost".

- To znači da u ovom slučaju uopće nije moralo objektivno doći do povrede prava na pravično suđenje. Ali Ustavni sud može ako hoće donijeti odluku bez utvrđivanja je li i objektivno došlo do povrede prava - pojasnio je ovaj sudac. Za sada nije jasno hoće li osuđeni biti oslobođeni ili će ponovno Prizivni sud odlučivati o presudama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao