Obavijesti

News

Komentari 35

Srbiji će na putu u EU Kosovo biti veći problem od Hrvatske

Srbiji će na putu u EU Kosovo biti veći problem od Hrvatske
1

Jović je rekao kako vjeruje da hrvatska blokada poglavlja 23 "nije kraj priče" i da će uslijediti niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske

Najveći problem za Srbiju na putu europskih integracija bit će Kosovo, a ne Hrvatska, ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu Dejan Jović, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i bivši savjetnik predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Sudjelujuću na na skupu “Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu - Igra mačke i miša”, Jović je rekao kako vjeruje da hrvatska blokada poglavlja 23 "nije kraj priče" i da će uslijediti niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske. 

“Srbija na putu ka EU može očekivati nove probleme sa zemljama, poput nedavnog spora sa Hrvatskom, ali njezin najveći problem bit će Kosovo”, istaknuo je Jović, navodeći kako u EU "nema spremnosti" da se u eventualnom pristupanju ponovi problem Cipra, koji je u EU pristupio kao cjelina, ali se članstvo za sada ne primjenjuje na sjeverni, turski dio teritorija.

“Srbija treba utvrditi na koje se zemlje može osloniti, kao što je učinila Hrvatska”, rekao je Jović, ocjenjujući da nova zemlja članica, pogotovo mala, "ne može dugo blokirati pregovore", što je pokazao i slučaj Slovenije koja je 10 mjeseci blokirala Hrvatsku.

Jovićevo mišljenje dijeli i šefica srbijanskog pregovaračkog tima Tanja Miščević, također sudionca beogradskog skupa. 

Ona kaže kako u procesu pristupanja EU "Srbija mora biti veoma pažljiva" jer postoje otvorena pitanja sa susjednim zemljama, članicama Unije, "koja se u bilo kojoj fazi pregovaračkog procesa mogu otvoriti i eskalirati".

"Mi smo veoma svjesni toga i na početku procesa napravili smo pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo sa susjednim i o tome se  jako vodi računa", rekla je Miščević  novinarima u Beogradu.

Navodeći da se problemi mogu riješiti bilateralnim razgovorima, Miščević je dodala je da su nestali problemi sa Hrvatskom. 

Mogućnost da se Srbija nađe u sličnoj situaciji u kojoj je bila zbog blokade Hrvatske u svezi s poglavljima 23 i 24 (o pravosuđu i ljudskim pravima),  nije isključila ni Corina Startulat iz Europskog centra za javnu politiku iz Bruxellesa. Ona je dodala kako se "ne može predvidjeti" da li će i Rumunjska otvoriti pitanje manjina, prenijeli su beogradski elektronički mediji.