Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srce mu je desno, a jetra lijevo: 'Organi su mi se razbježali...'

Matiji Smrčeku (73) iz Bjelovara slučajno su otkrili da mu organi ne stoje na uobičajenim mjestima u tijelu i to kad je išao na liječnički pregled za vojsku. Gdje mu je jetra je otkrio tek nedavno

fenomen
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
11 komentara

Kad sam svojoj liječnici rekao da mi srce kuca na desnoj strani, pogledala me kao da sam pacijent kojeg treba smjestiti u umobolnicu jer mi nije vjerovala, kroz smijeh kaže Matija Smrček (73).

POGLEDAJTE VIDEO:

Živi u Zrinskom Topolovcu, mjestu 30-ak kilometara od Bjelovara, a svi ga mještani dobro znaju po njegovim umjetninama koje izrađuje od drveta. No manji broj njih zna da je on jedan od rijetkih ljudi kojima su se organi “razbježali” po tijelu. U odnosu na obične ljude, njegovo srce kuca na desnoj umjesto na lijevoj strani, dok mu je jetra umjesto uobičajeno desno “pobjegla” lijevo.

Iako ima 73 godine, srce mu kuca puno sporije nego kod drugih ljudi, tek 50 otkucaja u minuti. Da mu je srce na desnoj strani, kaže, saznao je prije 53 godine tijekom liječničkog pregleda za vojsku. Gdje mu je jetra, otkrio je nedavno.

- Nakon što je jedan doktor ustanovio da imam srce na desnoj strani, sastao se liječnički konzilij koji je zaključio da je srce normalne veličine, da ‘radi kao urica’ i da sam sposoban za vojsku. Rekli su mi i da sam četvrti do sada koji srce ima na ‘krivoj’ strani - kaže Matija vadeći opsežnu dokumentaciju. Kako su ga unazad dvije godine stisnule zdravstvene tegobe, u bjelovarskoj Općoj bolnici saznao je i da mu ni jetra nije tamo gdje bi trebala biti.

- Ležao sam 12 dana na intenzivnoj i radi ultrazvuka srca okrenuli su me na lijevi bok. Tad su počeli pipati jetru, ali je nisu našli na desnoj, nego na lijevoj strani- objašnjava nam susretljivi domaćin kojeg od milja zovu Mato.

Ističe da su mu tom prilikom liječnici izmjerili svega 21 otkucaj u minuti, što je već na samoj granici smrti. Sad mu je srce ubrzalo rad, ali ne prelazi 50 otkucaja u minuti.

Matija Smrček je dobar poznavatelj i povijesnih događaja, koje već godinama “pretače” u umjetnička djela. Na ulazu u kuću nalazi se lurdska spilja s majkom Božjom, koju je izradio duborezom od jednog komada drveta. Na nagovor župnika, prije dvije godine, izradio je rezbariju koja prikazuje Zrinskog i Frankopana za stolom pred pogubljenje u bečkom Novome Mestu.

Možda vas zanima i ovo:
Message