Obavijesti

News

Komentari 7

Srednjoškolci u Splitu: Mjere su u redu, ali nećemo se cijepiti. U Rijeci su cijepili 58 posto osoblja

Srednjoškolci u Splitu: Mjere su u redu, ali nećemo se cijepiti. U Rijeci su cijepili 58 posto osoblja
1

Početak nove školske godine protekao je bez većih problema, poštuju se epidemiološke mjere, iako već ima učenika koji su u samoizolaciji. Tek treba vidjeti kako će biti kad se zahukta godina

VIDEO

Početak nove školske godine uz epidemiološke mjere posebno je stresan i za srednjoškolce. Stoga smo se zaputili Gimnaziju Marka Marulića u Splitu. Učenici su odlučili iskoristiti prekrasan dan za odlazak na kavu prije prvog sata i novih obaveza. 

Nekoliko trenutaka nakon na ulazu u dvorište škole dolazi nekoliko cura koje iz svojih školskih torba vade medicinske maske i spremaju se za ulazak u školu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

OŠ Mladost u Osijeku VIDEO

- Što se tiče mjera, moguće ih je se pridržavati, ali opet kad razmislim i ne bojim se toliko virusa. Mlada sam i mislim da bih to bez ikakvih problema preboljela - kaže nam Paula, učenica trećeg razreda.

Na pitanje online nastava ili nastava uživo, njezin odgovor bez promišljanja je bio - online. Iako ističe da su mišljenja izrazito podijeljena te da svaka verzija ima svojih negativnih i pozitivnih strana, iskreno je dodala kako online ne mora puno učiti.
Njena kolegica nije se složila sa tim. 

- Za mene je online nastava bio čisti promašaj. Dapače, možda jesam imala manje za učiti i jednostavnije rješavanje testova, ali je bio veliki stres. Stalno si morao biti pri nekom uređaju, pratiti obavijesti, mail, slati domaće zadaće. Puno više je se zahtijevalo od učenika, a znanja je bila manje - rekla je.

Split: Mjere su u redu 

- Slažem se i s jednom i drugom, ali strukovnim školama kao što je moja bilo je izrazito teško. Nama se u nastavnom planu i programu nalaze mnoge prakse, od prakse u labaratoriju pa do prakse u bolnici. Sve to je bilo reducirano s obzirom na prošlogodišnji način održavanja nastave - rekle ja Nina, učenica trećeg razreda Zdravstvene škole u Splitu.

Sve tri se slažu u jednom, da im je nedostajalo druženja i socijalizacije jednih s drugima.

- Razumijem cijelu situaciju s maskama i nosit ću je jer se to od mene tako zahtjeva. Jer kako kažu moramo misliti i na ostale. Nitko od nas ne zna, tko od naših kolega i prijatelja ima možda bolesnu baku kojoj bi ovaj virus bio koban, a to na svojoj duši ne želim nositi – rekla je Nina.

Na pitanje o cjepivu imale su samo jedan komentar.

- Ne želim se cijepiti, jer trenutno ne vidim da s cijepljenjem postižem nešto. I dalje moram nositi masku, držati distancu i ostalo. Nisam antivasker, ali trenutno se na to ne želim odvažiti – rekla je Paula.

Osijek: Uz opuštenije mjere i učenicima je ugodnije

Još jedna školska godina započela je u izvanrednim okolnostima zbog pandemije korona virusa. Ravnatelj Osnovne škole Mladost u Osijeku, Josip Jukić (38), kaže nam kako se ipak ova školska godina znatno razlikuje od prethodne.

- Upute od Ministarstva znanosti i obrazovanja o tome kako organizirati nastavu pojednostavljene su u odnosu na prošlu nastavnu godinu. Samim time će se učenici osjećati ugodnije u okruženju. I dalje moramo pokušati održati razmak onoliko koliko možemo -objasnio nam je ravnatelj.

Učenici predmetne nastave u ovoj školi nosit će maske tijekom nastave, kao i školski djelatnici, a učenici razredne nastave ipak će ovu školsku godinu započeti bez zaštitnih maski.

- To je nekakav protokol koji smo dogovorili na učiteljskom vijeću unutar naše ustanove. Smatram da je to u ovom trenutku najsigurnije - rekao nam je ravnatelj.

'Ponosni smo na jednu smjenu' 

U ovoj osječkoj osnovnoj školi uspjeli su organizirati i nastavu u jednoj smjeni, na što su izrazito ponosni. Prethodne godine nastava se u ovoj školi održavala u dvije smjene.

- Svi učenici nastavu pohađaju prijepodne. Uspjeli smo organizirati prostor škole zahvaljujući dogradnji škole koju je Grad Osijek napravio kako bi osigurao uvijete učenicima - kaže Jukić.

Prva prednost održavanja nastave u jednoj smjeni, objašnjava ovaj ravnatelj, je organizacija vremena učenika. Naime, jako puno učenika iz Osnovne škole Mladost pohađa razne izvannastavne aktivnosti koje najčešće budu u popodnevnim satima, a ranije su ih morali prilagođavati nastavi. Reakcije roditelja i učenika na prelazak nastave u jednu smjenu s veseljem su dočekali.
- Jedino su nam malo tužni učenici 7 i 8 razreda jer neće malo duže moći spavati kada su popodnevna smjena- rekao je nasmijani ravnatelj za kraj.

Čestitke predsjednika i premijera

Treba učiniti sve da škole ostanu otvorene, poručio je u svojoj čestitci povodom početka nove školske godine predsjednik RH.
- Školsko okruženje itekako je važno ne samo za kvalitetno učenje i obrazovanje djece već i za njihovo mentalno zdravlje - napisao je Zoran Milanović na Facebooku, ističući da učenicima treba pružiti psihosocijalnu pomoć, a zaposlenima treba dati dodatno razumijevanje. Premijer Andrej Plenković čestitku je uputio preko Twittera, te svima poželio nadahnjujuće okružje i dane ispunjene radom, veseljem, kreativnošću i povjerenjem.

Rijeka: U školama je cijepljeno 58% osoblja

Uspješan početak nastavne godine svima je poželio i riječki župan Zlatko Komadina, koji je u ponedjeljak posjetio OŠ Čavle. Tu školu upisao je cijeli razred prvašića više, a upravo je dovršena i adaptacija fasade.
Resorna pročelnica Edita Stilin istaknula je kako se nastava održava prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Radi se o trećoj školskoj godini pod mjerama, no ove godine one su nešto relaksiranije - kazala je Edita Stilin te dodala da je u Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno 58% osoblja u osnovnim i srednjim školama, te 46% u vrtićima. Pročelnica je izvijestila i o 3,5 milijuna kuna odobrenih bespovratnih sredstava za 94 pomoćnika u nastavni za 99 učenika i najavila novi kapitalni projekt PGŽ-a, dogradnju OŠ "Ivana Rabljanina“ za koju će se u četvrtak na Rabu potpisati ugovori o sufinanciranju, odnosno s izvođačima radova i nadzorom.

Pročelnica Marač podsjetila je na projekt rane intervencije i detekcije kod djece koji su se počeli provoditi u vrtićima u Ravnoj gori i Fužinama u kojem PGŽ sufinancira plaću psihologa, a u perspektivi je oformiti cijeli stručni tim. Ujedno, PGŽ u većinskom iznosu financira "Moje mjesto pod suncem“, dnevni boravak za djecu slabijeg imovinskog statusa kojima će biti osiguran obrok i instrukcije. Kupnjom tisuću istoimenih slikovnica o emotivnoj inteligenciji, PGŽ je dodatno potpomogla projekt, a iste će se pokloniti učenicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa