Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srpski krimosi 'vole' hrvatske zatvore, kod nas ih je čak 127

Ubojice i razbojnici iz Srbije često ‘operiraju’ po Hrvatskoj jer im je plijen veći, a ako ih uhite, kazne su blaže i uvjeti u zatvorima bolji nego u Srbiji...

40 komentara

Dvostruki ubojica Dragan Pavlović Gaston (47), jedan od vođa Delija, navijačke skupine Crvene zvezde, koji je s BBB-ovcem Goranom Hajdukovićem Čupkom ljetos uhićen s kamionom punim droge, samo je jedan od okorjelih kriminalaca koji su bili, ili su još, u hrvatskim zatvorima.

Čim su uhićeni, hrvatske vlasti su dobile podatke o Gastonu, kojega su srbijanski mediji nazvali kanibalom iz Aranđelovca. Naime, Gaston je tijekom boravka u kragujevačkom zatvoru 2016., nezadovoljan kvalitetom i količinom hrane, šakama izudarao kuhara, a potom mu odgrizao dio uha.

U Remetincu su ga držali odvojenog od drugih zatvorenika, a na suđenje u Karlovac vodili su ga s lisičinama i na nogama.

BIVŠI VOĐA BBB-A Pao zbog 170 kg 'trave': Čupku 7 godina, Gastona su oslobodili

- Prije 16 godina rukama sam ubio Dušana Markovića, pripadnika krim miljea. Ubio sam i Fatmira A., ali za to sam oslobođen. U zatvoru sam proveo 15,5 godina, od toga 11 u potpunoj izolaciji, a prije uhićenja u travnju na slobodu sam izašao šest mjeseci ranije - rekao je Gaston tijekom suđenja dodavši kako se bavio svim i svačim, “ali s narkoticima nikad nikakve veze nisam imao”.

U zatvorskom sustavu trenutačno se nalazi 127 državljana Republike Srbije - 83 ljudi u statusu istražnog zatvorenika i 44 u statusu zatvorenika. Sukoba po nacionalnoj osnovi u zatvorima nije bilo, a u Ministarstvu tvrde kako nije bilo napada ni na Srbe, osuđenike za ratne zločine.

- Oni izdržavaju kaznu zatvora u uvjetima koji onemogućuju, odnosno preveniraju sukobe ili napade po nacionalnoj, ali i po bilo kojoj drugoj osnovi, te se vodi računa o stanju sigurnosti svakog pojedinog zatvorenika - rekli su nam u Ministarstvu pravosuđa. U jednom zatvoru je i Nikola Rgić, obožavatelj ratnog zločinca Arkana, čiji lik ima istetoviran na leđima.

Ne boje se Lepoglave

Rgić je u Hrvatskoj u rujnu 2017. pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i devet mjeseci zatvora. Toliko je na Županijskom sudu u Rijeci dobio 2016. za razbojništvo, krađu i prijevaru. U ta tri nedjela nezakonito je stekao oko 27.000 kuna. Na Općinskom sudu u Šibeniku u lipnju 2016. osuđen je na osam mjeseci zbog krađe. Arkanov obožavatelj u Srbiji je, prema njegovim riječima, bio osuđen na sedam godina robije zbog pokušaja ubojstva i iznude. Tvrdi da je tu kaznu odslužio. Najstroži zatvor u hrvatskoj Lepoglava, po pričama upućenih, za najstroži srbijanski zatvor Zabelu je poput odmarališta.

'Brat u nevolji'

U zatvorima se sklapaju i prijateljstva. Zdravko Mamić je na jednoj od svojih konferencija za novinare spomenuo da mu je cimer u Remetincu bio Aleksandar Tasić, član Pink Panthera. Rekao je i kako mu je u kantinu redovito slao po 2000 kuna, nazvavši Tasića “bratom u nevolji”. Tasić je bio dio iskusne šestorke iz Srbije, Crne Gore i BiH koja je u lipnju 2015. u Zagrebu planirala orobiti blindirani kombi. Nasreću, uhitili su ih prije nego što su naoružani automatskim oružjem krenuli u akciju.

Možda vas zanima i ovo:
Message