Obavijesti

News

Komentari 9

Srušili platane da bi se vidjela fasada na školi. Ravnatelj tvrdi: ‘Taj drvored nije zgledal nikak'

Srušili platane da bi se vidjela fasada na školi. Ravnatelj tvrdi: ‘Taj drvored nije zgledal nikak'

Desetak platana u nizu koje su 40-ak godina krasile ulaz u Krapinske Toplice, jučer su posjekli vatrogasci JVP-a Zabok. Ravnatelj škole kaže da je to učinio prvenstveno zbog sigurnosti djece

Ravnatelj Osnovne škole u Krapinskim Toplicama Samson Štibohar već dvije godine pokušava riješiti ‘problem’, platana. Rekao je da po njemu ‘taj drvored nije zgledal nikak’. Kako se drvored nalazio uz igralište Osnovne škole, kaže da su platane bile opasnost za djecu, donosi nizagorjemalo.

Tako su platani koji su ulaz u Krapinske Toplice krasili više od 40 godina sad posjećeni. Jučer su to napravili vatrogasci JVP-a Zabok. Župan Željko Kolar je to odobrio.

'Inicirao sam rušenje jer su grane padale na igralište'

 Topličani su ljuti, pitaju tko je to i zašto napravio. Kažu, bila su to najljepša stabla u Toplicama čiji je ulaz u mjesto sada oskvrnjen. Umjesto zelenila, ostao je samo beton.

- Sad dušobrižnici prozivaju. Inicirao sam rušenje jer su grane padale na igralište, nitko to nije održavao, školske čistačice su morale skupljati lišće. Moram misliti na sigurnost učenika, sad je lijepo vrijeme, više su djeca vani i zbog epidemioloških razloga. Osim toga, platane dok cvatu proizvode puno alergena, a ima i alergičara – objasnio je Štibohar razloge rušenja.

On to, ističe, nije napravio na svoju ruku, bez konzultacija.

– Pisao sam dopise, moram zaštititi učenike. Imali smo i nekoliko sastanaka, nadležni su obišli sve, konzultirali smo se i sa županijskom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i sa Šumarskim institutom. Župan Željko Kolar je sve odobrio. Škola dobiva i fasadu, uređuje se u suradnji sa županom, dogovorili smo da se ide i na uređenje okoliša. Toplice su s ovim dobile malo zraka – kaže Štibohar.

Nazval me i rekel: 'Upucal sam ti pesa, poklal mi je 10 kokoši'. Ma samo da se Reksi moj izvuče
Nazval me i rekel: 'Upucal sam ti pesa, poklal mi je 10 kokoši'. Ma samo da se Reksi moj izvuče

'Zasadit ćemo novo drveće'

Kazao je i da je drvored platana bio star i loše održavan

- Niti jedno drvo i niti jedna grana nije vrijedna sigurnosti djeteta - kazao je ravnatelj i istaknuo da će se ipak nešto tu zasaditi.

 - Nisam biolog, ali bit će zasađen lijepi drvored. Zasadit ćemo nešto, bude se zasadilo. Vidjet ćemo sa Šumarskim institutom što bi bilo najbolje - obvezao se Štibohar da će, kao što je inicirao rušenje, sada čvrsto inicirati i sadnju novog drveća.