Obavijesti

News

Komentari 35

Srušilo se sve: Milanoviću ne ide ni na Facebooku i Twitteru

Srušilo se sve: Milanoviću ne ide ni na Facebooku i Twitteru
1

Premijera su napustili suradnici za društvene mreže i Vlada ima drastično manje objava na Twitteru i Facebooku, gdje nisu rekli ni da imaju dva nova ministra

VIDEO

I kad Vladi ništa nije išlo od ruke, mogli su se pohvaliti komunikacijom s građanima na društvenim mrežama. Dvije godine su zbog toga dobivali i međunarodna priznanja na Twiplomacyju.

Sad se urušila i ta posljednja linija obrane. Prema analizi internetskog portala InPublic.hr, Vlada je smanjila broj objava na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Ne odgovaraju ni na jednostavna pitanja, a zaboravili su objaviti na Facebooku i da imaju dva nova ministra - zdravlja i obrazovanja. Ništa o tome da je Vlada predložila novi Zakon o radu i Zakon o životnom partnerstvu.

Tužna sam što vidim da je broj objava pao i bila bi šteta da projekt zamre; Ivana Grljak, bivša glasnogovornica

Umjesto u prosjeku devet objava na dan na Facebooku, u posljednjih mjesec dana to je palo na jednu objavu na dan, kaže analiza InPublica. Tu stranicu su osnovali mladi stručnjaci za odnose s javnošću i voditelji komunikacije na društvenim mrežama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vlada je zaista prije fenomenalno komunicirala preko društvenih mreža. A onda je sve palo. Izgleda da nova ekipa iz online komunikacije nema baš plan i cilj rada - kaže Davor Igrić iz InPublic.hr.

Primijetili su i da je Vlada pomiješala stranačke stvari s poslom Vlade. Pa je tako Vlada na Twitteru objavila izjavu Zorana Milanovića da Kolinda Grabar Kitarović kandidaturom za predsjednicu traži samo novo radno mjesto. To je čisto politička i stranačka stvar. Ne Vlade. Potpuno nesnalaženje vide i u tome što Vlada nije objavila ni posjet premijera Milanovića “kockastima” na SP-u u Brazilu niti obilazak poplavljenih područja. Istodobno su pozivali na izložbu "Hrvatska iz zraka" koja nema veze s aktivnošću Vlade.

Nas pet je, uz posao na društvenim mrežama, pokrenulo i novi portal te stranicu Vlade; Ivana Ivanković, online Odjel

Slično je i na Twitteru.

Kad je Vlada bila najaktivnija objavljivala je 50 tvitova na dan. Od toga se barem polovica odnosila na odgovore korisnicima. Obavještavali su o svim odlukama i reagirali uživo.

Sad su pali na prosječno šest tvitova na dan. Analiza se zato zaključuje jasnom porukom: ili počnite raditi ili uštedite ukidanjem online odjela. Kukuriku vlada je zaista napravila prekretnicu u komunikaciji preko društvenih mreža. Stariji podaci kažu da su imali više od 100 odgovora na dan na Facebooku. Pokrenute su prvi put i kampanje na kojima su premijer i ministri odgovarali na pitanja građana. Brojna internetska zajednica zato joj je odala priznanje.

Ali prvotna ekipa online odjela se raspala. Još prošle godine počela je padati aktivnost, a sve je kulminiralo velikom svađom u Vladi zbog Slavka Linića. Prije četiri mjeseca Vladu napušta glasnogovornica Ivana Grljak i premijerova savjetnica Zinka Bardić koje su bile idejne začetnice. S njima su otišle i četiri osobe zadužene za online.

- Malobrojna ekipa radila je na komunikaciji s građanima 24 sata u tri smjene. Željeli smo napraviti veliki iskorak. Tužna sam što vidim da je komunikacija s građanima pala. Bila bi prava šteta da taj prihvaćeni projekt zamre - kaže danas Ivana Grljak. 

Iz online odjela odbacuju tvrdnju da su zapostavili građane. Odgovaraju da su još treći u svijetu po objavama na Twitteru. Dali su i podatke po kojima su objavljivali od 719 do 814 tvitova na mjesec od ožujka do lipnja. Ali i kad smo jučer provjerili broj dnevnih tvitova, dan prije bilo ih je tek desetak. Manje objava na Facebooku priznaju, ali kažu da su tako sami odlučili.

“Orijentirani smo na informiranje, ne samopromociju”, stoji u odgovoru. Također, pokrenut je i jedinstveni portal gov.hr i nova stranica Vlade na kojima građani imaju informacije. Facebook zato koriste samo za teme kojima žele potaknuti raspravu. 

- Isti broj ljudi je paralelno radio svoj posao na društvenim mrežama te je pokrenuo novi portal i novu stranicu - dodatno objašnjava Ivana Ivanković iz Odjela za online komunikaciju. Taj odjel unutar Ureda premijera Milanovića sad ima pet ljudi, od čega su troje studenti, a jedan je na poslijediplomskom studiju u Londonu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
DIP objavio rezultate izlaznosti: Brojke su veće nego 2020.!
GLASALA ČETVRTINA BIRAČA

DIP objavio rezultate izlaznosti: Brojke su veće nego 2020.!

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju