News

Komentari 0

Štajerska preuzela predsjedanje Savezom Alpe-Jadran

Štajerska preuzela predsjedanje Savezom Alpe-Jadran

Time je službeno završilo četverogodišnje predsjedanje Varaždinske županije, kao prve predsjedateljice iz Hrvatske

Štajerska je od Varaždinske županije službeno preuzela predsjedanje savezom Alpe-Jadran u srijedu kad je župan Anđelko Stričak uručio zastavu saveza novom predsjedatelju Christopheru Drexleru, članu štajerske pokrajinske Vlade.

Time je službeno završilo četverogodišnje predsjedanje Varaždinske županije, kao prve predsjedateljice iz Hrvatske.

Župan Stričak naglasio je da su članice Saveza tijekom godina pripadale različitim političkim i gospodarskim uređenjima, no da su komunikacija i suradnja među stanovnicima uvijek bile prisutne.

- Prijateljstvo i solidarnost odlike su naše suradnje tijekom više od četiri desetljeća, a izražene su više nego ikada sada dok u Ukrajini bijesni rat - rekao je župan naglasivši kako svijet nikada nije bio suočen s toliko izazova kao danas.

Tijekom četverogodišnjeg mandata Varaždinske županije prihvaćena je strategija Saveza kojom su utvrđeni rad i razvoj u sljedećih nekoliko godina te izrazio nadu da u nasljeđe ostavljaju pozitivne rezultate i pomake.

Novi predsjedatelj Christopher Drexler, član štajerske pokrajinske Vlade zadužen za europska pitanja, poručio je da će s novim snagama i energijom dalje razvijati suradnju u okviru Saveza.

- Strategija predstavlja važan dokument za naš budući razvoj i nadam se da ćemo kao novi predsjedavajući učiniti sve kako bismo tu strategiju ispunili životom i kako bismo omogućili daljnji razvoj Saveza Alpe-Jadran - kaže Drexler složivši se kako se Europa i svijet zbog pandemije koronavirusa, ali i rata u Ukrajini suočavaju s velikim izazovima.

Zbog toga je, kazao je Drexler, suradnja među regijama važnija nego ikad te najavio da će težište u narednom razdoblju biti suradnja sa drugim zemljama zapadnog Balkana.

- Težište našeg predsjedanja bit će na tome da prijeđemo sadašnje geografske okvire, da uspostavimo suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana te da ponovno uspostavimo suradnju s talijanskim regijama, kako bismo odaslali primjer dobre suradnje na ovim prostorima - poručio je.

Vijeće Alpe-Jadran već je primilo novu članicu iz Hrvatske, Zagrebačku županiju.

Vijeće Alpe-Jadran je političko tijelo Saveza Alpe-Jadran koji kao najstarija organizacija Srednje Europe okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Na redovnoj sjednici Vijeća okupili su se predstavnici članica Saveza, austrijskih regija Koruške, Gradišća i Štajerske, mađarske županije Vas te Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Istarske i Primorsko-goranske županije.

 

 

Najčitaniji članci