Obavijesti

News

Komentari 26

'Štajerska straža djeluje zbog rupe u zakonu, kvari naš ugled'

'Štajerska straža djeluje zbog rupe u zakonu, kvari naš ugled'
10

Sve dok takve skupine ne naprave prekršaj nije ih moguće globiti, rekao je Marjan Šarec, odgovarajući na zastupničko pitanje kako gleda na uznemirenost stanovništva povodom aktivnosti Štajerske straže

VIDEO

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da paravojne formacije poput tzv. Štajerske straže kvare ugled Slovenije u inozemstvu, ali da ih po važećim zakonima nije moguće kazniti jer ne čine prekršaje, zbog čega se spremaju izmjene zakona. 

- Sve dok takve skupine ne naprave prekršaj nije ih moguće globiti - kazao je među ostalim Šarec, odgovarajući u parlamentu na zastupničko pitanje kako gleda na uznemirenost stanovništva povodom aktivnosti Štajerske straže, formacije koju je osnovao kontroverzni Mariborčanin Andrej Šiško, a čije je djelovanje lani ocijenjeno kao prijetnja ustavnom poretku, a sam Šiško osuđen na osam mjeseci zatvora.

Andrej Sisko leader of Stajerska Varda (Stajerska Guard) is seen with uniformed volunteers while they hold exercises near the border with Croatia in Kostel

Na tvrdnju zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Predraga Bakovića kako bi i po sadašnjem zakonu djelovanje tzv. "seoskih straža" po uzoru na Šiškovu bilo moguće zabraniti jer izazivaju uznemirenje stanovništva te da je Šiškova straža, osim nedavne aktivnosti na granici s Hrvatskom, defilirala i po naseljima, Šarec je kazao da slovenska policija djelovanje tih "vikend-izviđača", kako ih je nazvao, dobro kontrolira, ali po sadašnjim zakonima ne može djelovati zbog "rupa u zakonu", sve dok ne naprave evidentan prekršaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Mojca, pazi na kroglo: 'Pratimo migrante, a policija prati nas...'
Mojca, pazi na kroglo: 'Pratimo migrante, a policija prati nas...'

Istina je da one "kvare ugled" države, naveo je Šarec, podsjetivši da su nedavno o djelovanju seoskih straža i Šiška na granici s Hrvatskom pisali brojni strani mediji te donosili fotografije na kojima su prikazani s oružjem i u odorama.

No, dodao je Šarec, oni su pod stalnim nadzorom policije, koja je u svakom trenutku informirana gdje se nalaze i što rade, iako se s druge strane policija mora baviti njima umjesto da se posveti osnovnoj zadaći na granici, među ostalim i kontroli ilegalnih migracija, naveo je Šarec.

Slovenski premijer naveo je da slovenska policija dobro kontrolira južnu granicu Schengena i da je ove godine privela 14.500 ilegalnih migranata i većinu njih u skladu sa sporazumom o readmisiji vratila u Hrvatsku.

Po njegovim riječima, reguliranje pitanja tzv. seoskih straža, ali i problematike migranata vladi bi bilo lakše da je prihvaćen prijedlog o djelovanju državne obavještajne agencije koja je trebala dobiti nove ovlasti, no taj prijedlog nije prošao, a nije ga podržala ni oporba. "Protiv su bili i oni koji bi već sutra pustili Hrvatsku u Schengen", kazao je Šarec, aludiravši na nedavnu izjavu oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše da bi u slovenskom nacionalnom interesu bilo da Hrvatska što prije uđe u Schengensku zonu.

Šarecova vlada nedavno je povezala uključivanje Hrvatske u Schengen s pitanjem primjene arbitražne presude o granici, a Šarec je, uz to, u ponedjeljak u parlamentu ustvrdio da je hrvatska granica s BiH previše propusna da bi Hrvatska ispunila kriterije za Schengen jer je broj ilegalnih ulazaka migranata preko Hrvatske u Sloveniju ove godine u velikom porastu.
Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da je njegovo ministarstvo ove godine uložilo 720.000 eura u postavljanje i održavanje fizičkih protumigrantskih prepreka na granici s Hrvatskom te da iduće godine treba dobiti više od 2 milijuna eura iz europskih fondova za dodatnu opremu za kontrolu Schengenske granice, poput kamera, dronova, telefona i druge opreme.

Stigli s puškama na hrvatsku granicu: 'Pratimo migrante...'
Stigli s puškama na hrvatsku granicu: 'Pratimo migrante...'

Poklukar je najavio da će se zbog djelovanja Štajerske straže i sličnih skupina uslijediti i izmjene zakona o udrugama i zakona o državnoj granici, no da slovenska policija, koja uz vojsku jedina ima ovlasti za djelovanje na granicama, uspješno kontrolira vanjsku granicu Schengena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!