Obavijesti

News

Komentari 51

Staljin je 'oteo' Djeda mraza, a Hitler sebe stavio u 'Tihu noć'

Staljin je 'oteo' Djeda mraza, a Hitler sebe stavio u 'Tihu noć'
1

Kritičari su još pradavne 400. godine tvrdili da je Božić prekomercijalan i da opsjednutost novcem predstavlja "ulaz u grijeh". Upozorili su da su djeca postala pohlepna...

VIDEO

Stigao nam je još jedan Božić. Većina nas je, u skladu sa svojim mogućnostima, napunila hladnjake, kupila poklone, okitila borove, isplanirala obiteljska okupljanja...Tjednima prije najljepšeg blagdana u godini pripremali smo se za njegov dolazak i to ponajviše trošenjem novca, ako ga imamo. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:59

Iako godinama slušamo da Božić prvotno znači zajedništvo, okupljanje, ljubav i kako pokloni nisu bitni, nepobitna je činjenica da je to pretjerano komercijaliziran blagdan gdje svi koji mogu gledaju kako zaraditi kunu više.

No, nije to samo problem modernog vremena. Tako je, možemo slobodno reći, bilo oduvijek. Kritičari su još pradavne 400. godine tvrdili da je Božić prekomercijalan i da opsjednutost novcem predstavlja "ulaz u grijeh". Upozorili su da su djeca postala pohlepna jer dobivaju previše poklona.

'Samo pogani slave rođendane'

Samo 200 godina nakon Kristova rođenja pojavile su se sumnje je li uistinu rođen i je li to zaista bilo 25. prosinca. Neki teolozi u 4. stoljeću smatrali su da Božić ne treba slaviti jer samo "pogani slave rođendane". 

Nije on bio jedini, u istom je stoljeću nadbiskup tadašnjeg Konstantinopola (danas Istanbul) bio ljut zbog "kiča".

- Nemojmo stavljati vjenčiće na vrata, angažirati plesače, kititi ulice. To su sve putevi zla i prolaz prema grijehu...

U Engleskoj su u 17. stoljeću čak i zabranili javne proslave Božića jer su postale preraskalašene. Blagdan su pokušali zabraniti i Nacisti u 20. stoljeću, a Kinezi su ga se u potpunosti riješili. 

Prošlo je stoljeće i vrijeme kada je politička korektnost uzela maha pa su tako u jednom engleskom gradu zaključili da naziv Božić favorizira kršćane pa odlučili sve preimenovati u "zimsko slavlje". 

U istom je stoljeću popularnost stekao lik bez kojeg je svaki Božić nezamisliv, i djeci i odraslima. Riječ je o Djedu mrazu. Roditelji su strahovali da bi djeca bez djedice prestala vjerovati u Božić.

Božić je u tom vremenu preživio i komuniste koji mu, posebice u Rusiji, nikako nisu bili naklonjeni. Ruski lider Vladimir Lenjin 1919. godine angažirao je tajnu policiju da provjeri tko se na Božić nije pojavio na poslu. 

Ma kakav Sv. Nikola, darove vam nosi Staljin!

Centralni komitet nekoliko godina kasnije oformio je Anti-religijsku komisiju čiji je zadatak bio natjerati ljude da proslave Božića zamijene sekularnim proslavama. 

U 1930-ima Sovjeti su u svojoj borbi protiv Božića otišli toliko daleko da su govorili kako Božićni darovi nisu ni od Sv. Nikole ni od Djeda mraza već od Staljina, navodi se u knjizi "War on Christmas" čije je ulomke donio britanski Daily Mail

U nadolazećim godinama u većini komunističkih zemalja glavnu ulogu u blagdansko vrijeme preuzima Ded Moroz, slavenski lik sličan Djedu mrazu koji je darove donosio za Novu godinu. 

I Nacisti su napali Božić - Hitler je Sv. Nikolu i Krista htio zamijeniti germanskim bogom "Knechtom Ruprechtom", a promijenio je i tekst Tihe noći pa su djeca pjevala:

- Tiha noć, sveta noć, tiho je, svijetlo je sve, Hitler je njemačka snaga, donosi nam zdravlje i moć...

Duh Božića u Jugoslaviji čuvao je i Kićo

Komunistička Jugoslavija ukinula je proslave Božića. Taj dan bio je radni, a slavila se jedino Nova godina i to dva dana. Ipak, Djeda mraza nisu zabranili, ali on je obično stizao na Silvestrovo, 31. prosinca.

Zanimljivo je i da je Kićin album božićnih pjesama "Christmas with Kićo" izašao 1983. u izdanju Jugotona i bio jedan od prodavanijih. Tadašnje vlasti božićni duh nisu uspjele ubiti pa se blagdan potajno slavio u kućama, uredima, školama...

I u vrijeme Jugoslavije kitili su se borovi. Netko je to činio na Badnjak, a netko nekoliko dana kasnije, ovisno o običajima i uvjerenjima. 

Trumpove božićne eskapade

I u današnjim danima Božić je predmet kontroverzi. No, u desetljeću populizma često ga iskorištavaju političari kako bi dokazali da su "veći katolici od Pape". 

Novi američki predsjednik Donald Trump Božić je koristio kako bi dokazao da je "politička korektnost otišla predaleko" jer predsjednik Obama tom blagdanu nije pridavao dovoljno važnosti. 

- Sad će napokon svi moći reći "Sretan Božić" bez srama, klicao je Trump nakon svoje pobjede na izborima. Samo godinu prije poručio je da bi poznati lanac kafića Starbucks trebalo bojkotirati jer im šalice "nisu dovoljno božićne". 

Samo nek se slavi...

Bez obzira na komercijalizaciju, bez obzira jeste li vjernik ili ne, malo svečanog raspoloženja u domovima i na ulicama na često tmurnom i hladnom kraju godine svakome dobro dođe. Rijetki su oni koji se ne vole malo proveseliti i dobiti poklon.

Upravo zbog toga vjerujemo da že Božić preživjeti i nadolazeće godine i stoljeća, baš kako je preživljavao i u prošlosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke