Obavijesti

News

Komentari 4

Staničić: Hrvatska se pokazala među najboljima u upravljanju turističkom sezonom ove godine

Staničić: Hrvatska se pokazala među najboljima u upravljanju turističkom sezonom ove godine

Turizam je na prekretnici i novi trendovi nametnut će razmišljanje prema održivom razvoju, naravno uvijek uz apel za uvećanje proračuna za promidžbu, zaključio je Staničić.

Predsjednik Europske putničke komisije (ETC) Luis Araujo izjavio je u četvrtak u Dubrovniku da u izazovnim pandemijskim uvjetima za europski turizam rizik putovanja treba biti na pojedincu, a ne na državama.

Araujo je u Dubrovniku predsjedao sastankom Odbora direktora ETC-a, najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi kojeg čine 33 nacionalne europske turističke organizacije.

Kako imati uspješnu turističku sezonu? Saznajte što poručuju iz hotela i rent a car poslovanja
Kako imati uspješnu turističku sezonu? Saznajte što poručuju iz hotela i rent a car poslovanja

- Ključno je da ljudi razumiju značaj turizma u europskim državama, koje godišnje ugoste više od 700 milijuna turista. Sad je prilika za izazove budućnosti, koja treba biti više održiva i digitalna te više usredotočena na ljude i njihove aktivnosti. Baš je Hrvatska, svojim brzim otvaranjem i oporavkom turizma u ovim izazovnim vremenima primjer drugim europskim zemljama. Sad je vrijeme za veću podršku nacionalnim turističkim organizacijama te promidžbu i jasna pravila otvaranja zemalja - rekao je Araujo.

Dodao je kako su europske zemlje u ovoj sezoni uspjele povećati turistički promet, ponajviše zbog domaćih gostiju, a zemlje ovisne o zračnom prometu su prošle lošije.

- Uz to, zemlje koje su brzo donosile odluke i razumjele značaj turizam imale su bolji rezultat. Tu je Hrvatska sjajan primjer - izjavio je Araujo.

Gubitak ugostiteljstva i turizma u 2020. godini je 3,4 mlrd. kuna
Gubitak ugostiteljstva i turizma u 2020. godini je 3,4 mlrd. kuna

Izvršni direktor Europske putničke komisije Eduardo Santander istaknuo je kako je turizam na prekretnici pa je potrebno održati jak duh suradnje.

- Upravo je to naša misija. U budućnosti ne treba gledati brojke, već težiti najboljem. Uz snažnu suradnju, moramo vjerovati jedni drugima, ali i dijeliti najbolju praksu. U takvom duhu trebamo raditi ne samo ove godine, već i cijelo desetljeće. Jer promjene dolaze, a turizam ne smije biti smatran dijelom problema, već dijelom rješenja - poručio je Santander.

Direktor Hrvatske turističke zajednice i potpredsjednik Europske putničke komisije Kristjan Staničić naglasio je kako se Hrvatska pokazala među najboljima u upravljanju ovogodišnjom turističkom sezonom, što je rezultat odluka Vlade, ali i cjelokupnog turističkog sektora.

Hrvatska u crvenom, Brnjac optimistična: Na 70 posto smo, nema otkazivanja u posezoni
Hrvatska u crvenom,  Brnjac optimistična: Na 70 posto smo, nema otkazivanja  u posezoni

- Turizam je na prekretnici i novi trendovi nametnut će razmišljanje prema održivom razvoju, naravno uvijek uz apel za uvećanje proračuna za promidžbu - zaključio je Staničić.

Europska putnička komisija osnovana je 1948. godine sa sjedištem u Bruxellesu, a Hrvatska je njezin član od 1997. godine.