Na festivalu Moja poduzetna Hrvatska obrtnici su izlagali maslinova ulja, pršute... Tajna uspjeha su rad, predanost i kvaliteta, misli Buršić, koji za sebe tvrdi da je najstariji istarski pršutar
Stari znalac: Najljepše je kad moj pršut hvale naši ljudi
Moto našeg obrta je da čokolada ne poznaje granice. Spajamo čokoladu sa začinima i mediteranskim biljem, poput kadulje, lavande, ružmarina, čilija, rogača, limuna i badema. Za najbolje uvijek ima mjesta.
Tim riječima u obitelji Radonić opisuju Choco-art, svoj obrt za proizvodnju i prodaju čokolade i slastica. Mladi Puljanin Vili Radonić specijalizirao se za čokolaterstvo, a odbio je ponudu za posao u Italiji te se vratio u rodnu Istru, gdje niže uspjehe. Radonić je samo jedan od 30-ak malih i srednjih poduzetnika s istarskog područja koji su u subotu u Labinu izlagali na Festivalu poduzetništva, obrta i OPG-ova Moja poduzetna Hrvatska, u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata. Izlagala su se maslinova ulja, suhomesnati proizvodi, keramika, proizvodi od meda. Udrugu istarskih pčelara, koja je nedavno obilježila 35 godina postojanja, predstavio je predsjednik Darko Martinović. Nataša i Kristian Mirković iz OPG-a Fiore donijeli su maslinovo ulje. Postoje osam godina.
- U regiji je toliko maslinara da nema druge nego se nametnuti izvrsnošću - rekli su u Fiori. Silvano Bulić iz Svete Katarine izrađuje nakit i suvenire od drva s istarskog područja.
- U mirovini imate previše vremena, a ako uz to volite raditi, to je izvrsna kombinacija - poručio je Bulić.
Milan Buršić, koji za sebe tvrdi da je najstariji istarski pršutar, kaže da su tajna uspjeha rad, predanost i kvaliteta. Suhomesnate proizvode, poput istarskog pršuta, Istrani su već zaštitili, a planiraju daljnja ulaganja kako bi mogli povećati proizvodne kapacitete.
- Zasad ne izvozimo u većim količinama, ali imamo planove. Bez obzira na sve, najljepše je ipak svidjeti se domaćim kupcima jer nije lako postati konkurentnim na ovako okusima bogatom tržištu kao što je hrvatsko - kaže Buršić.