Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Staricu i njezina papagaja pokopali zajedno u lijesu

Franjo Jozić iz Pogrebne pripomoći kaže kako su mnogi u 'vječni mir' otišli zajedno s ljubimcima, novcem ili pak nakitom. Želje su većini ispunjene

J.Galoić/Pixsell
Foto: J.Galoić/Pixsell
12 komentara

Starica Milka živjela je u stanu u centru Zagreba. Nije imala rodbine, a prijatelji su joj bili jedino susjedi. Vrijeme je najviše provodila sa svojim papagajem. No on je uginuo. Odlučila ga je preparirati i ponijeti sa sobom u grob, prisjeća se Franjo Jozić iz Pogrebne pripomoći u zagrebačkoj Gajevoj ulici.
Starica je umrla prije više od 20 godina, a Jozić joj je ispunio želju. Jozić dodaje da su nekoliko starica sa sobom u “vječni mir” željele ponijeti svoje mačke. No ljubimci su ih nadživjeli. Ponekad obitelji žele bližnje pokopati sa šeširom, štapom ili naočalama koje su voljeli nositi. Ipak, u grobovima su najčešći zlatni prsteni i ogrlice, križevi, krunice i molitvenici. U pogrebnim poduzećima kažu kako su česte provale na grobljima.
- Lopovi su ulazili u betonske grobnice i s mrtvih skidali zlato - kaže Tomica Pavlović, voditelj prodaje u pogrebnom poduzeću u Radićevoj ulici. Najneobičniji su mu, kaže, pogrebi bogatih Roma, čija tijela pokrivaju novčanicama. Uz kune su na grobljima pokopani i euri, dolari te švicarski franci. Pogrebnici kažu kako obitelji pokojnika često nakon pogreba požele vratiti nešto što su s umrlim pokopali. U većini slučajeva je to nakit. Jozić se prisjeća žene koja je 15 dana nakon sprovoda došla po umjetni kuk pokojne majke.
- Rekla je da je ona to platila i želi nekome darovati, ali više ništa nismo mogli učiniti pa joj nismo ispunili želju - kaže Jozić.
Obojica pogrebnika kažu da su u poslu naučili da smrt nije nešto čega se treba bojati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message