Obavijesti

News

Komentari 33

State Department: U Hrvatskoj ima puno korupcije i cenzure

State Department: U Hrvatskoj ima puno korupcije i cenzure
1

Izvješće o Hrvatskoj napisano je na 38 stranica. State Department ističe kako Rh ima dobre antikorupcijske zakone, ali ih vlasti ne provode uvijek učinkovito

VIDEO

Redovito godišnje izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu bavi se Hrvatskom na 38 stranica. Poseban je naglasak stavljen na pet poglavlja: financiranje političkih kampanja, korupciju, medije, slobodu okupljanja te diskriminaciju po raznim osnovama. U poglavlju političkih kampanja State Department ističe neodgovarajuće zakonodavstvo koje regulira financiranje stranaka i kandidata, ali se spominju i nepotpune glasačke liste.

Kao krupniji problem ističe se činjenica da Hrvatska ima dobre antikorupcijske zakone, ali ih vlasti ne provode uvijek učinkovito. Ističe se i kako je sama Vlada često u središtima afera te da korupcija zadire u gotovo sve slojeve društva. Poglavljem medija State Department bavi se nešto više, a kao glavni problem ističe sve snažniji gospodarski pritisak koji novinare sprječava da kritički pišu o oglašivačima.

Također se ističe kako ima slučajeva da tvrtke i mediji ucjenjuju jedni druge. "Komercijalne su tvrtke koristile mogućnost uskraćivanja prihoda od oglašavanja medijima i tako sprječavale negativno intonirane članke. S druge strane, mediji su prijetili objavljivanjem upravo takvih tekstova kako bi iznuđivali novac od tvrtki", stoji u izvješću te se zaključuje kako sve to dovodi do autocenzure novinara.

Ističe se da se cijeli niz medija uređuje bez Vladina uplitanja, no da s druge strane postoji cijeli niz netransparentnosti oko vlasništva nad medijima. "Upravo ta činjenica omogućuje političkim i drugim interesnim skupinama da prikriju svoj utjecaj na medije", zaključuje se.

U poglavlju slobode okupljanja spominje se slučaj privođenja prosvjednika na zagrebačkom Cvjetnom trgu koji su demonstrirali protiv Horvatinčićeva centra. Kad su u pitanju diskriminacije, spominju se razne skupine: Srbi, Romi, žene, djeca, izbjeglice, azilanti, homoseksualci... Ističu se tako pljačke, fizičke i verbalne prijetnje, pisanje uvredljivih grafita na srpskoj imovini, naročito u dalmatinskom zaleđu i središnjem dijelu Hrvatske. Drugu godinu zaredom, kaže se u izvještaju, organiziran je protugay prosvjed tijekom Gay Pridea. Sudionici prosvjeda nosili su uvredljive transparente poput 'ubij pedera' i podizali ruke u nacistički pozdrav. Dvoje sudionika parade napadnuto je nakon manifestacije, a napadači još nisu otkriveni, kaže se u izvještaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je