Obavijesti

News

Komentari 24

Štednja: Godinama ne idemo na ekskurzije jer su skupe

Štednja: Godinama ne idemo na ekskurzije jer su skupe
1

Sve više osnovnih škola u Hrvatskoj organizira samo jednodnevne izlete za učenike. Putovanja koja su skuplja od 600 kuna roditeljima nisu prihvatljiva

VIDEO

Peti razredi uglavnom odlaze u okolna mjesta na području Slavonije, kao što su Osijek, Vukovar i još neka odredišta, gdje s djecom posjećujemo muzeje, dvorce ili neke druge kulturne znamenitosti. Stariji razredi od šestog do osmog idu malo dalje, do Varaždina. Roditelje takvi izleti stoje najviše do 250 kuna.

Rekla nam je to Irena Čugura–Ćerić, ravnateljica Osnovne škole “Hugo Badalić” u Slavonskom Brodu.

Što je bliže, to je bolje

- Mi već godinama ne organiziramo ekskurzije, nego uglavnom jednodnevne izlete. Upravo je financijska situacija kod roditelja glavni razlog. Teško je osigurati 500 ili 600 kuna kojih roditelji nemaju. I ove školske godine u svibnju smo krenuli s jednodnevnim edukativno-zabavnim izletima - kaže Irena Čugura–Ćerić.

Slična je situacija i u Osnovnoj školi “Mato Lovrak” iz Vladislavaca kraj Osijeka. Tamošnji nastavnici i učenici također godinama nisu išli na višednevna školska putovanja.

- Naši učenici godinama već nisu išli na školske ekskurzije jer većina roditelja nije imala sredstva da ih financira. Vladislavci su općina s velikim brojem nezaposlenih. No ove godine bilo je interesa te učenici 7. i 8. razreda idu pet dana na ekskurziju na more u Biograd. Ide njih 80 posto. Našli smo dobru i povoljnu ponudu. Može se platiti na rate pa je to roditeljima bilo prihvatljvo - objašnjava ravanteljica Marija Poje.

Neke škole odustaju zbog ekskurzija i zbog dnevnica za nastavnike koji vode djecu na put. Te dnevnice su plaćale agencije koje organiziraju putovanje. Nakon promjene pravilnika o školskim izletima dnevnice su morale plaćati škole koje za to nemaju novac.

- Budući da zakon propisuje da osnivač podmiruje dnevnice nastavnika, naša škola se pobrinula i za taj dio. Jasno mi je da to može biti problem u većim školama s više osmih razreda, ali kod nas, zasad, po tom pitanju nema problema Naravno da roditelji u današnje vrijeme s obzirom na situaciju racionalno pristupaju temi izleta i eksurzija, pa na takav način i biraju destinacije te ponude agencija - kaže ravnateljica riječke Osnovne škole Trsat Sonja Damašek-Padjen.

Dubrovnik i Šibenik

Dodala je kako su zajedno s roditeljima zaključili da su školska putovanja korisna i lijepa, pa tako učenici OŠ Trsat ove godine idu na trodnevnu ekskurziju u Šibenik te razgledavanje znamenitosti i njegove okolice.

Oni koji idu na ekskurzije biraju domaća odredišta. Ravnatelj pulske Osnovne škole Vidikovac Predrag Dukić rekao je kako su učenici 8. razreda već bili na maturalnom izletu.

- Idemo svake godine, bez iznimke, i djeca se tome jako vesele. Izlet odradimo već početkom školske godine, pa su naši učenici već bili na maturalnom izletu, i to pet dana. Išli su u Dubrovnik - rekao je ravnatelj.

U varaždinskoj 5. osnovnoj školi učenici također idu na ekskurzije.

- Za ovu školsku godinu osigurali smo novac za dnevnice učitelja i učitelja pratitelja. Dva 4. razreda idu u školu u prirodi i smatramo da je to potrebno jer na taj način bolje upoznaju i shvate gradivo koje uče. Također dva 7. razreda idu na školsku ekskurziju. Ako neki roditelji ne mogu ekskurziju platiti za svoje dijete, škola pokušava donacijama prikupiti novac za njih - kaže Mario Šipek, ravnatelj varaždinske osnovne škole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije