Obavijesti

News

Komentari 10

Stigla potvrda s Filozofskog fakulteta: 'Nastava će zbog radova na zgradi biti online'

Stigla potvrda s Filozofskog fakulteta: 'Nastava će zbog radova na zgradi biti online'

Smatraju da su zbog online nastave u pandemiji izgubili na kvaliteti nastave, a neki profesori su im priznali da su manje uspješni u odnosu na druge generacije koji su imali nastavu uživo

VIDEO

Filozofski fakultet u Zagrebu u ljetni semestar kreće online, zbog radova na zgradi,  priopćili su s fakulteta studentima.

Kako su naveli, Filozofski fakultet dobio je mogućnost obnoviti prostorne kapacitete, što uključuje energetsku obnovu i obnovu od potresa, bez trošenja vlastitih sredstava, a kao ključnu činjenicu su naveli da se sve mora odviti do 30. svibnja 2023. godine da bi bespovratna sredstva bila u potpunosti iskorištena i opravdana.

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu prelaze na online nastavu?: 'To je užasna odluka'
Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu prelaze na online nastavu?: 'To je užasna odluka'

Smatraju da će odvijanje kontaktne nastave potencijalno ugroziti studente i zaposlenike, pa privremeno uvode online nastave u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova.

Pritom su se vodili činjenicama da ne postoji mogućnost privremenog izmještanja nastave u druge dijelove fakulteta, da su studiji dvopredmetni i da fakultet ima veliki broj studenata s invaliditetom.

Nakon okončanja radova nastava i ispiti odvijat će se na Fakultetu.

UNESCO: Svaka treća škola bez pristupa čistoj pitkoj vodi
UNESCO: Svaka treća škola bez pristupa čistoj pitkoj vodi

Prenosimo priopćenje uprave Filozofskog fakulteta u Zagrebu u cijelosti:

'Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Filozofski fakultet dobio je iznimnu mogućnost obnoviti prostorne kapacitete, što uključuje energetsku obnovu i obnovu od potresa, bez trošenja vlastitih sredstava. Ključna je činjenica da se sve mora odviti do 30. svibnja 2023. godine da bi bespovratna sredstva bila u potpunosti iskorištena i opravdana.

Na natječaju Obnova infrastrukture u području obrazovanja oštećene potresom FSEU.2022.MZO., financiranom iz Fonda solidarnosti Europske unije, Fakultet je 14. listopada 2022. dobio 17.158.000,00 kn bespovratnih sredstava s definiranim rokom izvršenja – 30. svibnja 2023. godine. Do danas su uspješno provedene sve radnje koje omogućavaju pokretanje radova za koja su nam odobrena sredstva: zamjena oštećene stolarije i staklenih stijena te sanacija deke na zatvorenom spremištu Knjižnice i zidova u različitim dijelovima fakultetske zgrade.

Budući da odvijanje kontaktne nastave može ugroziti studente i zaposlenike zaključili smo da je jedina odgovorna i sigurnosno opravdana odluka – privremeno uvođenje online nastave u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova. Pritom smo se vodili činjenicama da ne postoji mogućnost privremenog izmještanja nastave u druge dijelove fakulteta, da su studiji dvopredmetni i da fakultet ima veliki broj studenata s invaliditetom. Nakon okončanja radova nastava i ispiti odvijat će se na Fakultetu.

Svjesni smo da online nastava kao najvećoj društveno-humanističkoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Hrvatskoj nije najprihvatljivije rješenje, a što smo pokazali i tijekom pandemije, ali i svjesno suočeni s činjenicom da prostorima Filozofskog fakulteta i knjižnice tijekom dana fluktuira više od 4000 osoba kojima ne možemo jamčiti minimalne sigurnosne uvjete i koje ne želimo izložiti nikakvom riziku. Sve navedene okolnosti primorale su nas na odluku koja nije ishitrena nego donesena nakon niza konzultacija sa stručnjacima iskusnima u ovakvim radnim pa i životnim okolnostima. Ovo privremeno rješenje pridonijet će bržem završetku radova i povratku u obnovljene fakultetske prostore.

Na tragu prijedloga Fakultetskog vijeća, a u skladu s hodogramom radova nastava će se u prvom tjednu ljetnog semestra od 27. 2. do 3. 3. 2023. održavati kontaktno – u prostorima Fakulteta. Hodogram radova koji će biti dostavljen fakultetu idući tjedan odredit će daljnja postupanja. Fakultetske službe i Knjižnica radit će prema radnom vremenu. U narednim danima ćemo obaviti razgovore s pročelnicima, voditeljima Centara i fakultetskih službi kako bismo planirali sve predstojeće aktivnosti.

O mogućnostima održavanja kontaktne nastave prije početka radova, za vrijeme radova i prije završetka radova izvijestit ćemo vas pravovremeno. Obavijesti o tijeku radova slat ćemo redovito.

Nakon provedenih radova, naš Fakultet će biti energetski efikasniji, zeleniji i ugodnije mjesto za sve studente i nastavnike.

Vaši,

dekan i prodekani'

Fuchs najavio: Uskoro će sva djeca imati kuhani obrok!
Fuchs najavio: Uskoro će sva djeca imati kuhani obrok!

Podsjetimo, studentski predstavnici Filozofskog fakulteta ovih dana su u zatvorenoj grupi objavili kako bi se ljetni semestar koji počinje za manje od dva tjedna, mogao održati online. Širi se i informacija kako će na online nastavu slušat studenti  Građevinskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Studenti su nezadovoljni

- Nije bilo govora o online nastavi, ovih dana je odjednom došlo do toga da će 99% ljetnog semestra biti online - komentirala je studentica (podaci poznati redakciji) novonastalu situaciju među studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Od jeseni novi predmet u nižim razredima osnovne škole u Hrvatskoj: Praktične vještine
Od jeseni novi predmet u nižim razredima osnovne škole u Hrvatskoj: Praktične vještine

- Zbog pandemije smo izgubii na kvaliteti, a neki profesori su i sami priznali da smo manje uspješni s obzirom na druge generacije koji su imali nastavu uživo. Ujedno imamo problem sa smještajem i ispitnim rokovima koji su nakon 30 svibnja. Ne možemo otkazati svoj smještaj i morat ćemo ih plaćati do rokova koji će biti online. 500 eura mjesečno, dok mi od kuće slušamo nastavu - rekla nam je studentica koja ujedno smatra da su njihove online nastave monotone i sadržavaju prezentacije. Kako kaže, većina njenog studija je bila online do sad zbog pandemije. 

- Nemjerljivo je uživo i online. Oštećeni smo od online nastave i želimo kvalitetniju nastavu - zaključuje studentica, te dodala kako su pokrenuli peticiju kako bi pokušali spriječiti online nastavu.

- Biti student ne znači samo studirati te s razlogom postoji izraz "studentski život" koji podrazumijeva i društveni aspekt studiranja, a koji je istom ovom odlukom nekima onemogućen ili sveden na minimum. Također, važno je uzeti u obzir i one koji nemaju osobna računala i vlastiti internet, i kojima će studiranje prelaskom na online nastavu biti izrazito teško. Naš minimalan zahtjev je izvedba hibridne nastave u onim dijelovima Fakulteta koji nisu zahvaćeni renovacijom ili izvedba kontaktne nastave na drugim lokacijama - stoji u opisu peticije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"