Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Stigli divovski kitovi: Vesela dva se igrala kraj Malog Lošinja

GOROSTASI: Istraživači Instituta Plavi svijet na Facebook stranici objavili su snimku kitova koji narastu i do 20 metara. . Na snimci se u daljini povremeno vide impresivne peraje koje proviruju iz vode

22 komentara

Najveća životinja na zemlji je plavi kit, a ova dva perajara najbliži su im srodnici. Oni su druge najveće životinje na svijetu, rekao je Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:Oko Malog Lošinja kitove su snimili istraživači Instituta Plavi svijet i snimku su objavili na svojoj Facebook stranici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Fin whales near Lošinj

Istraživači Instituta Plavi svijet upravo su sa dva velika kita (Balaenoptera physalus) pored Lošinja! Researchers of Blue World Institute are with two fin whales (Balaenoptera physalus) near Island Lošinj, Croatia!

Posted by Blue World Institute on Sunday, 27 August 2017

Napisali su da se radi o Balaenopteri physalus, odnosno kitu perajaru. Na snimci se u daljini povremeno vide impresivne peraje koje proviruju iz vode. Istraživači su snimili i zapljuskivanje dva divovska kita, odnosno njihovu veselu igru. Upravo je to oduševilo brojne posjetitelje stranice Blue Worls Institute koji su komentirali kako je prekrasno vidjeti vesele kitove. Mnoge su se zabrinuli i raspitivali se jesu li kitovi zapetljani u nešto, a za njih su se raspitivali i turisti koji su željeli znati još točniju lokaciju na kojoj se kitovi nalaze. Iz Instituta Plavi svijet nisu nam htjeli dati takvu informaciju jer je jučer popodne akcija još bila u tijeku.

- Moji ljudi su još na moru i prate kitove. Čim se vrate, znat ćemo puno više o tome kako su se ponašale i kuda su se točno kretale ove prekrasne životinje. Podijelit ćemo to s javnošću - rekao je predsjednik Plavog svijeta.

U međuvremenu je Alen Soldo pojasnio koje su karakteristike kitova perajara.

- Oni narastu i do 20 metara, a znaju biti teški oko 70 tona. Jadransko more inače nije područje na kojem obitavaju jer je dosta zatvoreno i tu nemaju dovoljno hrane. Međutim, nije neobično vidjeti ih kod nas jer oni tu često zalutaju. Koliko ja znam, čak i svake dvije godine u prosjeku - rekao je Soldo. Dodao je kako se nada da će se kitovi uspješno izvući iz Jadrana na putu prema otvorenome moru jer nekad ne uspiju i jednostavno uginu. Slaže se da bi takvo što bila velika šteta jer su kitovi ionako ugrožena vrsta. Globalno se njihova populacija danas procjenjuje na oko 100.000 do 119.000. Međunarodna komisija za kitolov objavila je moratorij na komercijalan lov na kitove perajare, no Island i Japan ga ne poštuju. Soldo je otkrio i da se kitove perajare kojima je gornja strana tijela sivosmeđa, a donja bijela, još naziva i mediteranskim kitovima jer često borave u Mediteranu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message