Obavijesti

News

Komentari 199

Stiže novac? Vratila milijarde i ima pravo na 8800 kn kamata

Imala bi pravo na kamate koje banka isplaćuje na štedne uloge po viđenju za vrijeme dok joj iz banke nisu uputili zahtjev za povrat novca, kažu odvjetnici

VIDEO

Slučajnoj milijarderki iz okolice Zagreba odvjetnici savjetuju da traži kamatu.

- Imala bi pravo na kamate koje banka isplaćuje na štedne uloge po viđenju za vrijeme dok joj iz banke nisu uputili zahtjev za povrat novca, konkretno za jedan dan - objasnio je odvjetnik Marko Ivica. Slučajna bogatašica ima pravo na kamatu samo za dane dok je nisu obavijestili iz banke o pogrešnoj uplati. A to je tih osam sati, koliko je bogatstvo bilo na njezinu računu. Kamata na štednju po viđenju u HPB-u iznosi 0,1 posto godišnje, što bi na više od 3,2 milijarde kuna za jedan dan bilo oko 8800 kuna.

Da žena nije pristala na dogovor s bankom, moglo bi proći najmanje mjesec dana prije nego što banka podnese tužbu, a sud blokira račun. Međutim, u tom slučaju sav novac bi na kraju morala vratiti s kamatama i sudskim troškovima.

Nezaposlena majka četvero djece iz okolice Zagreba nije ni pomišljala zadržati novac. Račun u Hrvatskoj poštanskoj banci koristi jednom godišnje, za isplatu naknade za rodilje.

Da ne bi otišla u nedopušteni minus, zamolila je rođaka Marka Matića (35) da joj 24. svibnja nešto uplati. Šokirala se kad je umjesto 50 kuna na računu ugledala iznos u visini pola zagrebačkog proračuna, više od 3,2 milijarde kuna.

- Rekla je da toliko brojeva nikad nije vidjela. Nije se previše uzbuđivala iako je taj novac na njezinu računu stajao satima - rekao je rođak i dodao da su isti dan navečer zvali iz poslovnice HPB-a u Sesvetama. U glasu su im se osjetili strah i uznemirenost. Rekli su da su pogriješili, ali nisu spominjali iznos uvjereni da ga nije primijetila.

Do nje su došli oko 21.30 sati. Nije im bilo teško prevaliti oko 35 kilometara i zatražiti da potpiše punomoć. Jedino su tako mogli vratiti novac. Inače bi ga mogli tražiti na sudu. Rođak koji je uplatio 50 kuna na račun, razočaran je reakcijom banke.

- Rođakinju i supruga najviše je pogodilo što joj se nisu ni zahvalili. Rekli su da im se javimo budemo li od njih ikad išta trebali, a kad smo im spomenuli pomoć u dobivanju kredita, promijenili su temu. Rekli su da će nam javiti hoće li biti kakva nagrada, ali ne javljaju se - ogorčen je rođak Marko. On je također sanjao o tome što bi bilo da su milijarde sjele na njegov račun.

- Otišao bih odvjetniku, uzeo bih samo 1 posto od toga. Napravio bih veliku feštu, a poslije bih ulagao u nekretnine - zaključio je Marko.

Svi su sanjali: Što bi napravili s milijardama na jedan dan?

Većini ljudi koja je u 24sata od petka vidjela cifru na naslovnici prošla je glavom ista misao: Eh, da je to meni. Neki su pomislili kako bi silne kune internet-bankarstvom prebacili rodbini, prijateljima, možda otvorili i nove račune za sebe. No provjerili smo je li to moguće. Nije, jer čim bi banka shvatila pogrešku, morali bi vratiti sav novac, plus kamate i sudske troškove. Kad-tad. Stoga, ta mogućnost propada. Druga ideja je bila prebaciti račune na Kajmansko otočje (jer je gotovo nemoguće doći do vlasnika) i nestati. No i to je neizvedivo jer se isplate veće od 105.000 kuna provjeravaju i odmah se blokira račun. Zaključak? S tuđim novcem bolje je ne petljati.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 199
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca