Obavijesti

News

Komentari 207

Stiže novi udar: Cijene goriva mijenjat će se par puta na dan?

Stiže novi udar: Cijene goriva mijenjat će se par puta na dan?
3

Analitičari očekuju da će cijene goriva uskoro porasti. Sve ovo posljedica je Vladina odustajanja od dosadašnje prakse da svaka dva tjedna određuje maksimalnu cijenu

VIDEO

Na kopnu možete litru benzina platiti 11, a na moru 13 kuna. Ujutro ćete platiti na istoj crpki jednu, popodne drugu cijenu. Ako u istom gradu želite natočiti benzin, razlika po rezervoaru može biti desetke kuna od crpke do crpke, čak i ako kupujete od iste tvrtke.

Cijene će prvo skočiti, a njihov pad se može očekivati tek kasnije 

Uz to, analitičari očekuju da će cijene goriva uskoro porasti, tek dugoročno se može očekivati pad. 

Vlada će sve prepustiti tržištu i svaki trgovac, poput Ine, Lukoila, Petrola, Croduxa, Tifona i ostalih, moći će sami dizati cijenu koliko žele i kada žele

Sve ovo posljedica je Vladina potpunog odustajanja od dosadašnje prakse da svaka dva tjedna određuje maksimalnu cijenu goriva. Sve će prepustiti tržištu i svaki trgovac, poput Ine, Lukoila, Petrola, Croduxa, Tifona i ostalih, moći će sami dizati cijenu koliko žele i kada žele. Odustajanje je predviđeno novim Zakonom o tržištu nafte i naftnim derivatima koje je u javnu raspravu pustilo Ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

 - S obzirom na otvaranje tržišta i pojavu više tvrtki na tržištu naftnih derivata, stekli su se uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Cijena će se slobodno formirati - piše u obrazloženju ministarstva. Dodatni komentar ministra Vrdoljaka nismo uspjeli dobiti. 

Trgovci će morati držati zalihe?

Ministarstvo je istim zakonom predvidjelo i novi trošak za trgovce - morat će držati zalihe koje dosad nisu morali. To će utjecati na trošak trgovaca pa se očekuje da će ga kompenzirati višim cijenama benzina koje se više neće kontrolirati. Osim toga, dosad su zbog brojnih nameta koje uzima država trgovci u Hrvatskoj imali gotovo najniže marže u EU.

U SAD-u je viša cijena ujutro kad se ide na posao, a poslije podneva ona padne, kaže naftni konzultant Jasminko Umičević

- Zbog toga se na početku može očekivati povećanje cijena, ali dugoročno bi trebalo pojačati konkurenciju i međusobno natjecanje što bi trebalo dovesti do snižavanja cijena - kaže naftni konzultant Jasminko Umičević.

Kaže da su to pokazali primjeri i u Austriji, i da većina zemalja nema regulirane cijene. Ono što čeka kupce su, kaže, različite cijene ovisno o položaju crpke i odluke trgovca.

- U SAD-u su na istoj crpki cijene benzina više ujutro jer znaju da onaj tko ide na posao mora točiti. Oko podne padnu - kaže Umičević. Za turističke sezone, pogotovo na otocima, neće biti nikakvih gornjih limita za cijene kao dosad.

Štern: Konkurencija će učiniti svoje

Naftni konzultant Davor Štern odluku smatra dobrom te da je trgovaca previše da bi se dogovarali oko cijene pa će konkurencija učiniti svoje i donijeti dobro potrošačima.

- Jasno je da će biti većih razlika od crpke do crpke i cijene će se često mijenjati - kaže Štern. Zakon će biti na snazi do kraja godine. Građanima preostaje dobro razmisliti gdje će točiti ionako skupi benzin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina