Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
47 komentara

Stiže zima: Grijalica koja radi cijeli dan troši 25 kuna struje

Najveći nedostatak dogrijavanja je loš odnos uloženog i dobivenog. Toplinski učinak je skroman, a koristi se najskuplji energent, električna energija, objašnjava stručnjak

47 komentara

Prednosti električnih grijalica su jednostavno korištenje i održavanje, pokretljivost te niža nabavna cijena, rekao je Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku splitske udruge Potrošač.

No, upozorio je, takvo dogrijavanje stambenih prostorija ima i loših strana.

- Najveći nedostatak je loš odnos uloženog i dobivenog. Toplinski učinak je skroman, a koristi se najskuplji energent, električna energija, i to uglavnom u vrijeme skuplje struje - objašnjava.

Električna grijalica, popularni kalorifer, najčešća je nadopuna za osnovno grijanje stana, ili se koristi u prostorijama bez grijanja.

- Tko ih cijeli dan koristi za zagrijavanje dnevne sobe ili kupaonice kad zatreba, tijekom zimskih mjeseci će na dan potrošiti između 25 i 35 kuna. Cijena ovisi o snazi u kilovatima i približno je ista bez obzira na vrstu grijalice. Na mjesec je to izuzetno puno, između 750 i 1050 kuna - izračunao je Kurtović.

Konvektori najtraženiji

To je više nego što, na primjer, iznosi mjesečni račun tijekom zime za plinsko centralno grijanje s kuhanjem i zagrijavanjem tople vode u kući čija je površina 200 četvornih metara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

- Najprodavanije grijalice su kaloriferi i konvektori, prvenstveno zbog pristupačne cijene i sve zanimljivijeg dizajna - rekao nam je Bojan Beut iz Bauhausove internetske prodavaonice.

Kaloriferi su najjednostavnije grijalice. Ventilator tjera zagrijani zrak u smjeru u kojem je okrenut.

Konvektori “uzimaju” hladni zrak s poda, zagrijavaju ga i ispuštaju na gornji otvor. Gurajući topli zrak uz strop prema zidu tjeraju ga prema dolje pa ravnomjernije zagrijavaju prostoriju.

Visoke cijene grijanja

Mogu se instalirati na zid, lijepo izgledaju, troše relativno malo struje, a u pravilu imaju i dulje jamstvo nego ostali dodatni grijači.

Infracrvene grijalice, nekad su ih zvali “sunce”, uglavnom se montiraju na zid pod stropom, a ima i samostojećih. Uz njih nije dobro sušiti rublje jer ga mogu zapaliti.

Uljni radijatori nisu “opasni”, ali jako sporo zagrijavaju i troše više struje.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message