Obavijesti

News

Komentari 30

Stižu debeli minusi: Ovako se zaštitite od velikih hladnoća

Stižu debeli minusi: Ovako se zaštitite od velikih hladnoća
1

Još niže temperature čekaju nas u petak, a Zavod Andrija Štampar objavio je mjere zaštite zdravlja koje bi trebali poduzeti stariji građani pri izlasku van

VIDEO

Na Makarskome primorju puše olujna bura 70-ak kilometara na sat, na udare i do 95 kilometara, a na Biokovu od noćas pada snijeg koji se spustio i u primorski dio.

Na najvišemu biokovskom vrhu Sv. Juri, prema informaciji dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a, snijeg je visok 30-ak centimerara, u nanosima i do jednog metra, a temperatura se spustila 10 stupnjeva ispod ništice.
Snijega ima i na primorskom dijelu Biokova, u malim mjestima Bastu i Velikom Brdu te na područjima iznad 300 metara nadmorske visine, doznaje se od Gradskog centra Osejave u Makarskoj.

Na pristupnoj cesti od Baškog polja do tunela Sv. Ilije u Bastu kolnik je mokar, a od tunela do Zagvozda pada snijeg pa se vozači pozivaju da voze vrlo oprezno. Vozačima koji voze državnom cestom D8 na Makarskome primorju također se preporučuje oprezna vožnja u blizini svetišta Veprica nedaleko od Makarske, na Baškom polju te na prijevoju Dupcima nedaleko od Brela zbog  jačih bočnih udara vjetra.

U Makarskoj i u ostalim mjestima jaka bura dosad nije počinila nikakvu štetu, a manju su štetu pretrpjele borove šume i maslinici.

Pazite kod izlaska na hladnoću

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavila je u četvrtak preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka i hladnoće poručivši da starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, osobito u ranim jutarnjim i noćnim satima, posebno starijim bolesnicima oboljelim od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati. Pri izlasku zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta radi sprečavanja padova i ozljeda.

Budući da su starije bolesne osobe sklone oticanju nogu, nužno trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje prekriženih nogu, te se u slučaju pojave simptoma poput trnjenja i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu boju kože, trebaju javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja) i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, navodi Služba za javnozdravstvenu gerontologiju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...