News

Komentari 0
IZBORNA PAT POZICIJA

Što bi Plenkoviću donio tihi pakt s Možemo? Fantazija ili šansa da odmah ubije dvije muhe...

Neformalni savez HDZ-ove vlade s gradonačelnikom Zagreba omogućio bi premijeru eliminaciju Škore i marginalizaciju SDP-a. Što Možemo više raste, SDP će brže padati

Andrej Plenković, posve očekivano, predstavio se kao pobjednik lokalnih izbora. Čak i onda kad je ispao gubitnik. Jer kao što izborna pobjeda može skupiti zadah poraza, tako i poraz može imati miris pobjede. Pogotovo tuđi poraz.
Pa se tako pobjede u Slavoniji mogu tumačiti kao porazi, a poraz u Zagrebu mogao bi se u nekom scenariju čak smatrati pobjedom. I to ne zato što je Plenković nahvalio pogubljenog gubitnika Davora Filipovića, već zato što je SDP u Zagrebu pogažen još snažnije nego HDZ.
Pobjeda na lokalnim izborima oduvijek je bila u očima promatrača.
Drugi krug lokalnih izbora bit će zadnji redovni izbori u iduće tri godine. Do tada, do te daleke 2024. godine, miješat će se karte, preslagivati odnosi snaga i transformirati politička mapa Hrvatske. A u središtu bi i dalje trebao biti Andrej Plenković: stisnut između radikalne i unutarstranačke desnice, te između (ras)pada SDP-a i uspona platforme Možemo!.
U tom rasponu mogu se gledati i Plenkovićeve pobjede i porazi.