News

Komentari 6

Sto bivših svjetskih čelnika pozvalo bogate zemlje iz G7 da plate cijepljenje u siromašnim

Sto bivših svjetskih čelnika pozvalo bogate zemlje iz G7 da plate cijepljenje u  siromašnim

'Podrška G7 i G20 koja bi cjepiva učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje'. Apel je poslan uoči summita G7.

Sto bivških predsjednika, premijera i minstara vanjskih poslova pozvalo je države članice G7 da plate cijepljenje siromašnim zemljama da se zaustavi mutiranje koronavirusa i njegov povratak.

Apel je upućen uoči summita G7 koji počinje u petak, a okupit će lidere SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana. U pismu su bivši čelnici rekli da je globalna suradnja 2020. godine propala, ali da bi 2021. mogla otvoriti novu eru. Navode kako to nije dobročinstvo:

- Podrška G7 i G20 koja bi cjepiva učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje.

Apel su, između ostalih, potpisali i bivši britanski premijeri Gordon Brown i Tony Blair, bivši tajnik UN-a Ban-Ki Moon i 15 bivših afričkih čelnika. Tony Blair je u pismu naglasio:

- Za G7 to plaćanje nije dobročinstvo, nego samozaštita kako bi se zaustavilo širenje, mutiranje i povratak bolesti koja prijeti svima nama.

Apel se poklopio s anketom dobrotvorne organizacije "Save the Children" koja je dobila potporu javnosti u Velikoj Britaniji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi da bi G7 mogao platiti oko 66 milijardi dolara za cijepljenje protiv koronavirusa u svijetu.

U Britaniji i SAD-u je najveći postotak, 79% javnosti, podržalo tu politiku. U Francuskoj je podrška javnosti bila najmanja, čak 63%.

Najčitaniji članci