Obavijesti

News

Komentari 79

Što će nam Vlada? Javni dug u travnju pao za 3 milijarde kuna

Što će nam Vlada? Javni dug u travnju pao za 3 milijarde kuna
1

To je treći mjesec zaredom kako javni dug pada na mjesečnoj razini, a nakon što je u prvom tromjesečju, po prvi puta od 1999. godine, zabilježen pad javnog duga na godišnjoj razini

VIDEO

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni javni dug krajem travnja ove godine spustio se na 285,1 milijardu kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini, pa je u odnosu na ožujak smanjen za 2,9 milijardi kuna ili 1 posto, ističe se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

To je treći mjesec zaredom kako javni dug pada na mjesečnoj razini, a nakon što je u prvom tromjesečju, po prvi puta od 1999. godine, zabilježen pad javnog duga na godišnjoj razini, u travnju je dodatno smanjen.

"S nižom razinom od 5,3 milijarde kuna, godišnja stopa pada javnog duga u travnju je ubrzala na 1,8 posto", ističu analitičari RBA u osvrtu na podatke HNB-a. 

Navode da je pozitivnim kretanjima, osim umjerenije proračunske potrošnje tijekom prva četiri mjeseca, posebice u razdoblju privremenog financiranja, pridonijelo i jačanje kune u odnosu na euro. Srednji tečaj eura prema kuni u travnju je bio niži za 1,5 posto godišnje, što je, obzirom na valutnu strukturu duga, poduprlo pad duga iskazanog u kunama.

"Padu javnog duga ponajprije je doprinijelo značajno smanjenje inozemne komponente javnog duga, koja je krajem travnja iznosila 110,6 milijardi kuna, spustivši svoj udio u ukupnom javnom dugu na 38,8 posto", ističe se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.

U odnosu na ožujak, inozemni javni dug je niži za 2,2 milijarde kuna ili 2 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježio pad za 10,4 milijardi kuna ili 8,6 posto.

S druge strane, unutarnja komponenta javnog duga je krajem travnja iznosila 174,8 milijardi kuna, što je pad na mjesečnoj razini za 685 milijuna kuna ili 0,4 posto. U odnosu na lanjski travanj, unutarnji javni dug je viši za 5,2 milijarde kuna ili 3,1 posto, navode iz RBA.

"Uz blage stope rasta javnog duga u idućim mjesecima, ali i uz predviđeni oporavak gospodarstva, udio javnog duga u odnosu na BDP mogao bi se do kraja godine zadržavati na razini od oko 87 posto BDP-a", zaključuju analitičari RBA.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"