News

Komentari 29

Što je dulji razmak između dviju doza Pfizerova cjepiva, stvara više antitijela na korona virus

Što je dulji razmak između dviju doza Pfizerova cjepiva, stvara više antitijela na korona virus

Zaključci podupiru stajalište da, iako je druga doza potrebna za punu zaštitu protiv delta varijante, njezino odgađanje može dati trajniji imunitet, iako na štetu kratkoročne zaštite

Dulji razmak između dviju doza cjepiva Pfizer protiv covida-19 vodi do stvaranja više razine antitijela nego kraći razmak, pokazala je britanska studija čiji su rezultati objavljeni u petak, ali pokazuju i da nakon prve doze kroz vrijeme dolazi do pada razine antitijela.

- Kada se radi o duljem intervalu... neutralizirajuće razine antitijela protiv delta varijante bile su slabo inducirane nakon prve doze i nisu se zadržale tijekom cijelog intervala prije druge doze - kažu autori studije koju je vodilo Sveučilište u Oxfordu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- No, nakon druge doze cjepiva, razine neutralizirajućih antitijela bile su dvostruko više kod duljeg intervala nego kod kraćeg intervala - naglasili su.

Neutralizirajuća antitijela važan su element u imunosti od koronavirusa, ali ne daju potpunu sliku, jer ulogu igraju i T-stanice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Studija, koja je u fazi znanstvenog preispitivanja, utvrdila je da je ukupna razina T-stanica bila 1,6 puta niža kada se radilo o duljem razmaku između doza nego kada se radilo o 3 ili 4 tjedna. Ali veći udio kada se radilo o duljem intervalu imale su tzv. "pomoćne" T-stanice što podržava teoriju o dugoročnoj imunosnoj memoriji. 

Pomoćne T-stanice mogu stimulirati proizvodnju antitijela i novih T-stanica.

Zaključci podupiru stajalište da, iako je druga doza potrebna za punu zaštitu protiv delta varijante, njezino odgađanje može dati trajniji imunitet, iako na štetu kratkoročne zaštite.

U prosincu prošle godine, Britanija je produžila interval između dviju doza na 12 tjedana, iako je Pfizer upozorio da nema dokaza koji bi poduprli to pomicanje s razmaka od tri tjedna.

Britanija sada preporuča 8-tjedni razmak između dvije doze cjepiva kako bi što više ljudi brže dobilo zaštitu, istovremeno maksimalizirajući imunosni odgovor na dugi rok.