Obavijesti

News

Komentari 19

Što je s pet milijuna eura mita koje je Ježić obećao vratiti? U proračun novac još nije sjeo

Što je s pet milijuna eura mita koje je Ježić obećao vratiti? U proračun novac još nije sjeo
2

Robert Ježić još je 2012. obećao vratiti pet milijuna eura mita za bivšeg premijera Ivu Sanadera u slučaju Ina-MOL. Nije to učinio pa DORH pokušava prisilno naplatiti dug od švicarske tvrtke

VIDEO

Gdje su novci gospodine Ježiću?, pitao je sudac Ivan Turudić svjedoka Roberta Ježića na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u tad još objedinjenom postupku za afere Ina-MOL i Hypo u listopadu 2012. Ježić mu je tad odgovorio da je novac na računu Dioki Holdinga, tvrtke koja je u njegovu 100-postotnom vlasništvu, a čije je sjedište u Zugu u Švicarskoj.

Sedam godina kasnije, na ponovljenom suđenju, priznao je da je bio brzoplet, da novac više nije na računu njegove tvrtke, no i dalje je ustrajao da ga brzo može prikupiti i da će ga vratiti čim presuda bude pravomoćna. Ipak, dvije godine od pravomoćnosti presude u predmetu Ina-MOL, kojom je Sanader osuđen na šest godina zatvora za primanje mita, a šef MOL-a Zsolt Hernadi na dvije godine za njegovo davanje, novac još nije sjeo na račun državnog proračuna. Doduše, DORH intenzivno radi na tome te pokušavaju, putem međunarodne pravne pomoći, ovršiti tvrtku Dioki Holding AG.

Sa Županijskog suda u Zagrebu poručili su nam da je navedeno u domeni DORH-a, a oni su nas uputili na Županijski sud u Zagrebu i Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu.

- U predmetu INA-MOL Županijski sud u Zagrebu donio je presudu od 27. prosinca 2019. koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda RH od 7. srpnja 2021. kojom je u dijelu oduzimanja imovinske koristi utvrđeno da je iznos nezakonito pribavljene imovinske koristi od 5,000.000 eura koju je pribavio I. S. imovina RH te je naloženo trgovačkom društvu D. H. AG iz Zuga (Švicarska) da navedeni novčani iznos isplati Republici Hrvatskoj - kažu iz ŽDO-a Zagreb. Dodaju kako su proveli izvide i utvrdili da navedeno društvo u RH nema imovine iz koje bi se predmetna tražbina mogla namiriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Spis je ustupljen Državnom odvjetništvu RH jer se radi o stranoj pravnoj osobi, a Državno odvjetništvo RH poduzelo je radnje iz svoje nadležnosti (međunarodna pravna pomoć) - rekli su iz ŽDO-a Zagreb.

Iz DORH-a su na naš upit dodatno pojasnili da je "postupanje (međunarodna pravna pomoć) u tijeku". Pokušali smo dobiti Ježićev komentar putem odvjetnice, koja ga je zastupala u aferi HEP-Dioki, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. U toj je aferi Ježić sa Sanaderom pravomoćno oslobođen optužbi. Ježić je svjedočio i u aferi Fimi media, gdje je opisao kako je s 300.000 eura, koje mu je dao bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, kupio blindirani BMW za Sanadera.

Podsjetimo, Sanader ukupno ima pet presuda. Tri su osuđujuće, dvije su oslobađajuće, a objedinjene kazne za afere Fimi Medija, Planinska i Ina-MOL iznose 18 godina zatvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1