Obavijesti

News

Komentari 19

Što je s pet milijuna eura mita koje je Ježić obećao vratiti? U proračun novac još nije sjeo

Što je s pet milijuna eura mita koje je Ježić obećao vratiti? U proračun novac još nije sjeo
2

Robert Ježić još je 2012. obećao vratiti pet milijuna eura mita za bivšeg premijera Ivu Sanadera u slučaju Ina-MOL. Nije to učinio pa DORH pokušava prisilno naplatiti dug od švicarske tvrtke

VIDEO

Gdje su novci gospodine Ježiću?, pitao je sudac Ivan Turudić svjedoka Roberta Ježića na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u tad još objedinjenom postupku za afere Ina-MOL i Hypo u listopadu 2012. Ježić mu je tad odgovorio da je novac na računu Dioki Holdinga, tvrtke koja je u njegovu 100-postotnom vlasništvu, a čije je sjedište u Zugu u Švicarskoj.

Sedam godina kasnije, na ponovljenom suđenju, priznao je da je bio brzoplet, da novac više nije na računu njegove tvrtke, no i dalje je ustrajao da ga brzo može prikupiti i da će ga vratiti čim presuda bude pravomoćna. Ipak, dvije godine od pravomoćnosti presude u predmetu Ina-MOL, kojom je Sanader osuđen na šest godina zatvora za primanje mita, a šef MOL-a Zsolt Hernadi na dvije godine za njegovo davanje, novac još nije sjeo na račun državnog proračuna. Doduše, DORH intenzivno radi na tome te pokušavaju, putem međunarodne pravne pomoći, ovršiti tvrtku Dioki Holding AG.

Sa Županijskog suda u Zagrebu poručili su nam da je navedeno u domeni DORH-a, a oni su nas uputili na Županijski sud u Zagrebu i Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu.

- U predmetu INA-MOL Županijski sud u Zagrebu donio je presudu od 27. prosinca 2019. koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda RH od 7. srpnja 2021. kojom je u dijelu oduzimanja imovinske koristi utvrđeno da je iznos nezakonito pribavljene imovinske koristi od 5,000.000 eura koju je pribavio I. S. imovina RH te je naloženo trgovačkom društvu D. H. AG iz Zuga (Švicarska) da navedeni novčani iznos isplati Republici Hrvatskoj - kažu iz ŽDO-a Zagreb. Dodaju kako su proveli izvide i utvrdili da navedeno društvo u RH nema imovine iz koje bi se predmetna tražbina mogla namiriti.

- Spis je ustupljen Državnom odvjetništvu RH jer se radi o stranoj pravnoj osobi, a Državno odvjetništvo RH poduzelo je radnje iz svoje nadležnosti (međunarodna pravna pomoć) - rekli su iz ŽDO-a Zagreb.

Iz DORH-a su na naš upit dodatno pojasnili da je "postupanje (međunarodna pravna pomoć) u tijeku". Pokušali smo dobiti Ježićev komentar putem odvjetnice, koja ga je zastupala u aferi HEP-Dioki, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. U toj je aferi Ježić sa Sanaderom pravomoćno oslobođen optužbi. Ježić je svjedočio i u aferi Fimi media, gdje je opisao kako je s 300.000 eura, koje mu je dao bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, kupio blindirani BMW za Sanadera.

Podsjetimo, Sanader ukupno ima pet presuda. Tri su osuđujuće, dvije su oslobađajuće, a objedinjene kazne za afere Fimi Medija, Planinska i Ina-MOL iznose 18 godina zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH