Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Što nas čeka: Čak četvrtini EU stanovništva prijeti siromaštvo

Najteže je bilo u Bugarskoj, gdje je čak 42 posto stanovnika bilo na rubu siromaštva. Lošu bilancu slijedi Rumunjska s 41 posto, Latvija s 38, Litva s 33...

Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
22 komentara

Čak 115 milijuna ljudi u Europskoj uniji, ili 23,4 posto od ukupne EU populacije, bili su u 2010. pod prijetnjom siromaštva i socijalne isključenosti, pokazuju podaci Eurostata.

To znači da su ispunjavali barem jedan od sljedeća tri uvjeta: prihodi na razini siromaštva, teško materijalno uskraćeni ili žive u kućanstvima s vrlo niskom zaposlenošću. 

Tako je 16 posto ukupne populacije EU-a imalo prihode na rubu siromaštva, osam posto ih je bilo materijalno uskraćeno, a 10 posto ih živi u kućanstvima s vrlo niskom zaposlenošću.

U 2010. najteže je bilo u Bugarskoj, gdje je čak 42 posto stanovnika bilo na rubu siromaštva i socijalne isključenosti, slijedi Rumunjska s 41 posto, Latvija s 38, Litva s 33 i Mađarska s 30 posto. S druge strane, najlakše je bilo u Češkoj gdje se 14 posto građana borilo sa siromaštvom, po 15 posto imale su Švedska i Nizozemska dok je u Austriji, Finskoj i Luksemburgu siromaštvo bilo prijetnja za 17 posto stanovništva, priopćeno je iz Europske komisije.  

Djeca u većem riziku od ostatka populacije. 

Čak 27 posto djece EU stanovništva u dobi ispod 18 godina bilo je pod utjecajem barem jednog od tri oblika siromaštva i socijalne isključenosti. Brojke jasno pokazuju da su djeca, u usporedbi s 23 posto radno sposobnog stanovništva (u dobi od 18-64) i 20 posto starijih osoba (u dobi od 65 i više), bila najugroženija. 

Djeca su siromaštvom najviše pogođena u 20 država članica, dok je starijoj populaciji najgore bilo u Bugarskoj, Sloveniji, Finskoj i Švedskoj. Radno sposobnom stanovništvu u 2010. godini najteže je bilo u Danskoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message