Obavijesti

News

Komentari 62

Što Nova godina donosi Ćaći? Presudu će znati 30. prosinca

Što Nova godina donosi Ćaći? Presudu će znati 30. prosinca
1

Bivši premijer optužen je da je za obećenja mita od 10 mil. eura predao upravljačka prava u Ini MOL-u. Drugooptuženi čelnik MOL-a Zsolt Herandi platio mu je pet milijuna eura na račun tvrtke Roberta Ježića

VIDEO

Završnim riječima obrane i tužiteljstva danas je na Županijskom sudu u Zagrebu završeno ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu, koji nije bio na sudu jer se oporavlja nakon operacije koljena. Na sudu nije bio niti drugooptuženi Zsolt Hernadi, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu i kojem se sudi u odsutnosti. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:56

Zamjenik ravnateljice Uskoka Tonči Petković u završnim riječima u predmetu Ina-MOL rekao je kako smatra kako je u potpunosti dokazano da su Zsolt Hernadi i Ivo Sanader počinili kaznena djela i to na način kako im je optužnicom stavljeno na teret.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sanader, kao najviši državni dužnosnik, ne da nije štitio državne interese već ih je izdao i ugrozio vitalne ekonomske interese RH - kazao je među ostalim Petković navevši kako je Hernadi  za "dragulj hrvatskog gospodarstva"  dobio za pet milijuna eura. 

Sloković: Presuda se ne smije temeljiti na Ježićevu iskazu
Sloković: Presuda se ne smije temeljiti na Ježićevu iskazu

Odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković rekla je kako je u ponovljenom suđenju još drastičnije nego tijekom prvog suđenja narušeno Sanaderovo pravo na pravično suđenje.

- Nije mu omogućeno očitovanje o optužnici niti iznijeti obranu. Nezakonito mu je onemogućeno da se brani i sudjeluje u raspravi jer se nije sam doveo u zdravstveno stanje da je morao ići na operaciju koljena. Riječ je o bolesti koja je trajala 10 godina. Stoga je krajnje ciničan stav suda da je inzistiranje Sanadera na operativnom zahvatu, koji nije bio nužan i hitan po mišljenju suda, bio usmjeren na opstrukciju sudskog postupka. Tim više što zastara u odnosu na njega nastupa tek 30. listopada 2028. - obrazložila je Sloković. Dodala je kako se eventualna osuđujuća presuda ni u kojem slučaju ne smije temeljiti na iskazu Roberta Ježića.

Zagreb: Nastavljeno suđenje u aferi INA-MOL

- Njegov iskaz je neistinit, nedosljedan, nekonzistentan i u kontradiktornosti s drugim iskazima svjedoka. Također Uskok nije odgovorio postoji li dogovor između Ježića i Uskoka s obzirom na ulogu koju je Ježić imao, a kazneni postupak protiv njega nije pokrenut - rekla je Sloković.

Laura Valković, odvjetnica Zsolta Hernadija, detaljan je analizirala dokaze posebno se fokusiravši na iskaz Roberta Ježića a tvrdi i da se njezina klijenta ne može osuditi jer je za njega nastupila zastara. . 

Podsjetimo, ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. 

Sanader dobio ulicu: Pomilovat ću ga kad budem predsjednik!
Sanader dobio ulicu: Pomilovat ću ga kad budem predsjednik!

Na prvom suđenju, kada je ovaj postupak bio s Hypom, Sanader je nepravomoćno bio osuđen na 10 godina zatvora. Vrhovni sud je presudu suca Ivana Turudića smanjio na 8,5 godina. No Ustavni sud prihvatio je tužbu obrane i vratio predmet na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu. 

Kao ključne propuste u ukinutim presudama bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA-MOL Ustavni je sud istaknuo da, među ostalim, niži sudovi nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen zbog ratnog profiterstva te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona, dok u slučaju primanja mita od mađarskog MOL-a nije kvalitetno obrazloženo Sanaderovo svojstvo "službene osobe", kao ni ocjena da su ugovori koje je Vlada sklopila s MOL-om protivni interesima Republike Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a