Obavijesti

News

Komentari 462

Što Plenki nudi sindikatima i kako će nadoknaditi nastavu?

Što Plenki nudi sindikatima i kako će nadoknaditi nastavu?
1

Štrajkom su posebno pogođeni maturanti. No, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje već su poslali prijedlog za izmjene datuma državne mature kako bi maturanti na ljetnom roku upisali fakultete

VIDEO

Iako je premijer Andrej Plenković u utorak bio zadovoljan nakon sastanka, nastavnici nisu nimalo. Ponudu masovno odbijaju čemu svjedoče i brojne fotografije na raznim društvenim mrežama. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:12

Od jutra su objavljivali fotografije iz škola i zbornica o tome što misle o ponudi, a izjašnjavat će se još u petak. Obzirom da se štrajk najvjerojatnije nastavlja, pitanje je i što će biti s nastavnom godinom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Učenici će nastavne dane koje su propustili nadoknaditi subotama i za praznike 

Prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, jedna od opcija nadoknađivanja propuštenih dana zbog štrajka zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja jest nadoknada subotama. Druga moguća opcija nadoknade dana izgubljenih zbog štrajka je i skraćivanje praznika. O tome će odlučivati ravnatelji.
Propušteni dani moći će se nadoknađivati i produljenjem nastavne godine u lipnju

Ministrica Blaženka Divjak u srijedu je poručila da je produžetak nastavne godine, kao i opcija skraćivanja praznika, najizgledniji scenarij. Po službenom kalendaru, ova nastavna godina završava u srijedu 17. lipnja. Nove upute školama će poslati kad završi štrajk.

Što se maturanata tiče, oni su sigurno najugroženija skupina učenika zbog upisa na fakultete, ali i državne mature. 

Državna matura ne bi trebala kasniti, ispiti bi se mogli pomaknuti i pisati u smjenama 

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je poslao Ministarstvu prijedloge za izmjene već utvrđenih datuma, kako bi učenici stigli polagati državne mature na vrijeme da izađu na ljetne upisne rokove na fakultetima. U školama tvrde da neće biti problema.

Koliko bi se povećala plaća? 

Iako ni ekonomisti ni sindikati još nisu napravili izračun koliko bi to povećanje od četiri posto dodatka koje Plenković nudi iznosilo na plaću, ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da je zahtjev prosvjetara povećanje koeficijenta i izjednačavanje s drugima u javnoj službi - a to ne mogu kroz dodatak. 

U tablici donosimo koliko bi bila veća plaća nastavnicima i nenastavnom osoblju ukoliko im se koeficijent uveća za 6,11 posto. 

Predsjednik Preporoda Željko Stipić kaže da bi ponuda Vlade prosječnu prosvjetarsku plaću uvećala za oko 300 kuna, a uz raniju najavu povećanja osnovica ukupan iznos diže za približno još 400 kuna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 462
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor