News

Komentari 462

Što Plenki nudi sindikatima i kako će nadoknaditi nastavu?

Što Plenki nudi sindikatima i kako će nadoknaditi nastavu?

Štrajkom su posebno pogođeni maturanti. No, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje već su poslali prijedlog za izmjene datuma državne mature kako bi maturanti na ljetnom roku upisali fakultete

Iako je premijer Andrej Plenković u utorak bio zadovoljan nakon sastanka, nastavnici nisu nimalo. Ponudu masovno odbijaju čemu svjedoče i brojne fotografije na raznim društvenim mrežama. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Od jutra su objavljivali fotografije iz škola i zbornica o tome što misle o ponudi, a izjašnjavat će se još u petak. Obzirom da se štrajk najvjerojatnije nastavlja, pitanje je i što će biti s nastavnom godinom. 

Što se maturanata tiče, oni su sigurno najugroženija skupina učenika zbog upisa na fakultete, ali i državne mature. 

Koliko bi se povećala plaća? 

Iako ni ekonomisti ni sindikati još nisu napravili izračun koliko bi to povećanje od četiri posto dodatka koje Plenković nudi iznosilo na plaću, ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da je zahtjev prosvjetara povećanje koeficijenta i izjednačavanje s drugima u javnoj službi - a to ne mogu kroz dodatak. 

U tablici donosimo koliko bi bila veća plaća nastavnicima i nenastavnom osoblju ukoliko im se koeficijent uveća za 6,11 posto. 

Predsjednik Preporoda Željko Stipić kaže da bi ponuda Vlade prosječnu prosvjetarsku plaću uvećala za oko 300 kuna, a uz raniju najavu povećanja osnovica ukupan iznos diže za približno još 400 kuna. 

Najčitaniji članci