Obavijesti

News

Komentari 38

Što povezuje ministra Beroša, fatalne žene i Ruse? Ovaj čovjek

Što povezuje ministra Beroša, fatalne žene i Ruse? Ovaj čovjek

Istražili smo tko je novi posebni savjetnik u Ministarstvu zdravstva, čija karijera je isprepletena s kontroverznim ljudima. Upoznajte Juricu Kešinu

VIDEO

U kabinetu ministra Vilija Beroša nedavno je imenovan novi posebni savjetnik. Zove se Jurica Kešina, a kroz svoju poslovnu povijest redovito je bio povezan s ljudima čije afere su punile novinske stupce. 

Kešina je pravnik i stečajni upravitelj, a davno prije karijere u zdravstvu bio je šef odjela za državljanstvo u MUP-u. Državni posao zamijenio je poduzetničkim i povezao se s Oksanom Dvinski, rusko-hrvatskom poduzetnicom i centralnom figurom međunarodne afere s nuklearnom energijom. Možda ste o njoj već čitali.

Ulazi u Agrokor? Karamarkova ruska suradnica kod Kolinde...
Ulazi u Agrokor? Karamarkova ruska suradnica kod Kolinde...

Oksana je direktorica više tvrtki, među kojima su Migrit energija, Titan Nekretnine i Titan Građenje. Bila je i direktorica ugašene Migrit solarne energije. Upravo ova tvrtka trebala se prije nekoliko godina uključiti u posao gradnje finske nuklearke dvostruko jače od one u Krškom. Pisalo se kako su u nju trebali uložiti 1,2 milijarde kuna, ali investicija je potakla brojna pitanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Recimo, godinu dana prije posla s nuklearkom, tvrtka je imala prihod od 1,38 milijuna kuna, dobit od 157 tisuća kuna i jednog zaposlenog. Odakle im 1.2 milijarde za ulaganje? 

Finski mediji su propitivali priču, sumnjajući da je Migrit zapravo paravan za ruski kapital. Oksana je sve demantirala, ali cijelom 'dealu' nije pripomoglo otkriće Finaca koji su objavili da je Oksana u vrijeme pregovora sletjela u Helsinki s tadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i njegovom ženom Anom, koja je svojevremeno savjetovala Migrit energiju.

Amerikanci, Rusi, HDZ i dvije fatalne crvenokose poduzetnice
Amerikanci, Rusi, HDZ i dvije fatalne crvenokose poduzetnice

Na kraju, posao je propao zbog sumnji u rusko uplitanje, a firma je ugašena nekoliko dana nakon Karamarkovog pada s vlasti.

Tu ne prestaje Oksanina veza s HDZ-om. Tvrtka Titan Nekretnine, kojoj je također direktorica, donirala je stranci sto tisuća kuna, a Oksana je bila i na donatorskim večerama kad se skupljao novac za kampanju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Zajednička adresa

Zašto ovoliko pišemo o gospođi Oksani? Zato što je Jurica Kešina, novi Berošev posebni savjetnik, bio njen zamjenik u Migritu, u vrijeme pokušaja posla s Fincima. 

Nadalje, sve gore nabrojane tvrtke kojima je Oksana direktorica registrirane su na istoj adresi, Zagrebačka cesta 192. Na istoj adresi registrirana je i tvrtka Headline Product koja se bavi proizvodnjom filmova i TV programa, a kojoj je vlasnik i direktor bio - Jurica Kešina.

Postoji još jedna poveznica Oksane, Rusije i HDZ-a. Na istoj adresi na kojoj se nalaze tvrtke koje Oksana vodi, kao i ona koju je vodio Kešina, sjedište je zaklade 'Nova pokoljenja'. Zastupa je Oksana Dvinski.

Ekstreman rast: Zakladi HDZ-a čak pet milijuna kuna donacija
Ekstreman rast: Zakladi HDZ-a čak pet milijuna kuna donacija

Nacional je 2016. pisao kako je HDZ primio milijunske ruske donacije upravo preko te zaklade. Tim putem donirano je oko 2,6 milijuna kuna HDZ-u, odnosno njihovoj 'Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta'. Podsjetimo, zakon zabranjuje financiranje stranaka preko posrednika i stranih državljana te tvrtki. 

Zaklada Nova pokoljenja surađivala je s HDZ-om i na drugim projektima, kao što je sufinanciranje puta u Njemačku i održavanje rodne kuće Franje Tuđmana.

Povezanost Kešine s HDZ-om ne prestaje ovdje. Od 2019. do 2020. bio je prokurist u tvrtki Ekodar-Prerada bilja. Njen vlasnik je Ante Sladić, jedan od uhićenika u aferi s Josipom Rimac. Prema optužnici, obećao joj je mito i zemljište u Rogoznici, a u transkriptima prisluškivanih razgovora Sladić tvrdi da je 'na HDZ potrošio sigurno 6 milijuna eura'.

Što kaže Ministarstvo?

Iz Ministarstva zdravstva su nam potvrdili da je Beroš donio odluku o imenovanju Kešine za posebnog savjetnika, kao i da se radi o istom Kešini čiju poslovnu povijest smo opisali.

Upitali smo ih izravno sudjeluje li Kešina u kadroviranju zdravstvenih ustanova i procesima donošenja odluka, ali iz Ministarstva kažu da je taj dio propisan zakonom i Kešina kao posebni savjetnik nema ovlasti niti nadležnosti, osim prema izričitom nalogu ministra pružati mu podršku, pomoć i stručnu potporu.

Nazvali smo i Juricu Kešinu, ali nam se ispričao i objasnio kako trenutno nema ovlaštenja za izjave za medije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...