Obavijesti

News

Komentari 135

Ulazi u Agrokor? Karamarkova ruska suradnica kod Kolinde...

Ulazi u Agrokor? Karamarkova ruska suradnica kod Kolinde...
1

Dvinskykh je prijateljica Ana Šarić, supruge Karamarka, a njena tvrtka Drimia joj je radila i dio promidžbene kampanje. Dvinskykh je i hrvatska snaha

VIDEO

Predstavnici ruske banke Sberbank sastali su se danas s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Sberbank će biti pojedinačno najveći vlasnici Agrokora, a iz oba ureda je kratko priopćeno da se razgovaralo o nagodbi i budućnosti Agrokora. No, u dva izaslanstva koja su posjetila Pantovčak i Markov trg, ima jedna velika razlika. 

U Vladu su došla samo dvojica viskopozicioniranih menadžera Sberbanka: Maksim Poletajev i Sergej Volk. To nam je potvrđeno iz Vlade.

Kod predsjednice je uz njih dvojicu bila i Oksana Dvinskykh, prijateljica bračnog para Tomislava Karamarka i Ane Šarić. Da je ona kao savjetnica Poletajeva, drugog čovjeka Sberbanke bila na Pantovčaku i službeno nam je potvrđeno iz ureda predsjednice. Dvinskykh je promijenila imidž i boju kose, pa je bila nešto teže prepoznatljiva na fotografiji koju je objavio Ured predsjednice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvinskykh je šira javnost imala priliku upoznati kroz nekoliko slučajeve koji se vežu za bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojeg su stranački suradnici, uključujući i Davoru Ivu Stiera optuživali da je previše stranku podvukao pod utjecaj ruskog novca. 

Dvinskykh je prijateljica Ana Šarić, supruge Karamarka, a njena tvrtka Drimia joj je radila i dio promidžbene kampanje. Dvinskykh je hrvatska snaha, a preko tvrtki Migrit iz Hrvatske su pokušali ući u investiciju vrijednu 128 milijuna eura u Finskoj. Finci su ih odbili jer su smatrali da iza hrvatske tvrtke stoje Rusi, a po pravilima EU ne mogu im prepustiti udjele u strateškim objektima.

Tada je otkriveno da je s Dvinskykh putovao u Finsku i Karamarko i njegova supruga u vrijeme kada su održavani pregovori. Zatim je prije same smjene Karamarka, Nacional otkrio je Zaklada nova pokoljenja donirala HDZ-u 2,6 milijuna kuna. Nacional je tada objavio da je put novca bio skriven, ali da je 2,6 milijuna kuna na kraju završilo za plaćanje programa HDZ-a.

- Smatrao sam da nam suradnja s takvom zakladom ne treba, a kad je Karamarko odbio skinuti s ugovora klauzulu tajnosti, nisam htio potpisati izvješće za 2015  - rekao je 2016. za Nacional Davor Ivo Stier.

Oksana Dvinskykh rijetko nastupa u javnosti, ali je nakon objave svih informacija reagirala putem odvjetničkog društva.

- Prvenstveno napominjemo da naša stranka nije ruska poduzetnica, već državljanka Republike Hrvatske, zbog čega je razvidno da ste ju kao rusku poduzetnicu okarakterizirali isključivo radi stvaranja konkteksta povezanosti s ruskim kapitalom s kojim su, zahvaljujući medijskim objavama u posljednje vrijeme, povezane isključivo negativne konotacije te ga se u javnosti percipira kao sumnjivi ili nezakoniti - stoji u reagiranju medijima uz napomenu da nema ništa sumnjivo niti spornoga u kapitalu.

Dvinskykh je u to doba vodile i tvrtke za građenje Titan građenje. Sada je otkriveno da je ipak svjetnica drugom čovjeku Sberbanke, banke u većinskom vlasništvu ruske države. Kako nam kažu upućeni u nagodbu, ona je čitavo vrijeme bila prisutna u Hrvatskoj, radila i lobirala za Sberbanku, ali ne istupala u javnosti. Sberbank je prvo probala sruštiti cijelu nagodbu, nisu u njoj sudjelovali, pokrenute su tužbe, ali su se prije tri mjeseca vratili za stol. Tjednik Express je još prije dva mjeseca objavio da Sberbank traži novog predsjednika uprave Agrokora nakon što istekne mandat izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku. A naši sugovornici su nam rekli da bi  upravo Dvinskykh mogla biti nova šefica Agrokora kada Rusi preuzmu uzde u koncernu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji