Obavijesti

News

Komentari 74

Što se događa u Irskoj? Irci su svojim imigrantima ranije željeli dobrodošlicu, sad se sve mijenja

Što se događa u Irskoj? Irci su svojim imigrantima ranije željeli dobrodošlicu, sad se sve mijenja

Irski parlament nema radikalnije desnice, dosad ona nigdje nije bila vidljivija, da bi se samo par sati nakon napada na djecu u Dublinu dogodili prosvjedi i palež, uz pljačkanje trgovina. Što se događa Ircima?

VIDEO

Što se događa Ircima - naciji poznatoj po dobrodošlici strancima od 90-tih naovamo, koji su pomogli u gospodarskom uzletu nekad siromašne države, pitaju se brojni svjetski mediji. Od pet milijuna stanovnika, koliko ih Irska broji, jedna je petina rođena negdje drugdje, stranci su u toj državi oduvijek bili dobrodošli. Najveći razlog tome je kolektivno sjećanje na život u tuđini - zbog gladi i neimaštine brojni su Irci otišli put Amerike, Australije, Novog Zelanda, rasuli se po svijetu "trbuhom za kruhom", a gospodarski uzlet unatrag trideset godina u domovini imaju u velikoj mjeri zahvaliti i radnoj snazi iz drugih država. Oko 20 posto stanovnika Dublina čine Poljaci, Rumunji, Brazilci, uostalom i Hrvati, jednako tako državljani mnogih afričkih i azijskih zemalja. 

Gospodarski su Irsku, međutim, u velikoj mjeri ojačali i njeni povratnici iz dijaspore, kojima domovina po povratku omogućava velike porezne olakšice, i druge benefite. 

Strašna ispovijest iz Dublina: 'Ubadao je djecu nožem, vidjela sam ruksak i male roze cipelice'
Strašna ispovijest iz Dublina: 'Ubadao je djecu nožem, vidjela sam ruksak i male roze cipelice'

Prosvjedi U Dublinu, nakon što je u četvrtak muškarac u 50-im godinama nožem napao troje djece, pokazali su da u Irskoj ne tinja, već bukti nezadovoljstvo desničarskih, protumigrantskih skupina. Dosad ih se nigdje ozbiljnije nije moglo vidjeti i čuti, krajnje desnih stranaka nema ni u irskom parlamentu, ali odjednom je buknulo - samo nekoliko sati nakon napada nožem, pri čemu se još ni ne zna nacionalnost napadača - krenuli su neredi i palež u centru Dublina. U njima je sudjelovalo više stotina, moguće i više tisuća prosvjednika, uništeno je nekoliko autobusa odnosno tramvaja, jedanaest policijskih automoblia, nekoliko je policajaca ozlijeđeno. Međutim, istodobno je i opljačkano trinaest trgovina, privedeno ukupno 48 osoba. Neredi su iskorišteni za opći kaos i pljačku. 

- Oni koji su sudjelovali u neredima osramotili su Dublin, osramotili su Irsku i osramotili su svoje obitelji i sami sebe, poručio je irski premijer Leo Varadkar. Policija je za nasilje prozvala "desne agitatore", a identitet odnosno nacionalnost napadača na djecu još nije otkrila, kao ni njegove motive. U napadu je jedna petogodišnja djevojčica teško ozlijeđena, dvoje njenih vršnjaka - dječak i djevojčica lakše, no teže je ozljede zadobila još jedna žena, školska pomoćnica koja ih je branila. Ozlijeđen je i muškarac, po svemu sudeći sam napadač, za kojeg se nagađa kako si je ozljede nanio sam. Na pod ga je snažnim udarcem kacigom oborio Brazilac Caio Benicio, dostavljač, za kojeg su Irci u javnoj kampanji dosad prikupili pomoć od preko 300 tisuća eura, i pokazali dosadašnje lice Irske - one koja migrantima želi dobrodošlicu. Oko 80 tisuća eura prikupljeno je i za radnicu u vrtiću, koja je napadača držala podalje od druge djece. Prema informacijama od petka, najteže ozlijeđena djevojčica i dalje je u kritičnom stanju. 

VIDEO Hrvat u kaosu Dublina: Iz restorana sam gledao kako pale bus. Zaključali su nam sad hotel
VIDEO Hrvat u kaosu Dublina: Iz restorana sam gledao kako pale bus. Zaključali su nam sad hotel

Varadkar je najavio korake u smjeru "strožih zakona protiv mržnje", Irska se ponosi svojom službenom migranstkom politikom i ne želi mrlje na njoj. 

- Moramo vratiti Irsku, moramo je uzeti od kukavica koje se skrivaju iza maski i pokušavaju nas zastrašiti svojim nasiljem, poručio je Varadkar. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.